Linkovi

Hugo Chavez u Moskvi razgovara o kupovini ruskog naoružanja


Predsjednik Venezuele Hugo Chavez nalazi se u Moskvi na razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućem sporazumu o prodaji oružja i proširenju ekonomskih veza između dviju zemalja.

Predsjednik Chavez susreo se sinoć sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom na neformalnoj večeri u vikendici ruskog predsjednika pokraj Moskve. Međutim, ruski mediji su tijekom cijelog dana izvještavali s otvorenja Kulturnog Centra Latinske Amerike u Moskvi gdje je Chavez održao jednosatni govor. Predsjednik Putin je rekao da je, kao i većina Rusa, pratio nastup venezuelanskog predsjednika putem televizije.

Predsjednik Putin kaže da je gledao televizijska izvješća i primijetio je da će novi centar biti mjesto gdje će se Rusi moći upoznati s latinoameričkom kulturom. …Primajući venezuelskog predsjednika tako kasno, Putin je potaknuo spekulacije u Moskvi da umanjuje značenje susreta jer ne želi pogoršavati svoje već prilično hladne odnose sa Sjedinjenim Državama. Washington promatra Hugu Chaveza kao element destabilizacije u Južnoj Americi. Predsjednik Bush je pozvao ruskog predsjednika da ga ovaj vikend posjeti u obiteljskoj kući u saveznoj državi Maine kako bi razgovarali o poboljšavanju bilateralnih odnosa.

Sjedinjene Države također su zabrinute zbog venezuelanskog kupovanja oružja. Na rasporedu gospodina Chaveza u Moskvi je moguća kupovina elektro-dizelskih podmornica, naoružanih raketama. A zainteresiran je i za kupovinu ruskog proturaketnog sustava TOR-1. Prošle je godine Chavez potpisao ugovor s Kremljom o kupovini naoružanja u vrijednosti od 3 milijarde dolara, uključujući helikoptere, borbene zrakoplove i malo oružje. Jučer je venezuelanski predsjednik rekao kako ne isključuje mogućnost razvoja nuklearne energije u svojoj zemlji. Rekao je i da bi američka vojska trebala napustiti Irak, te da Iran ima pravo na posjedovanje nuklearne tehnologije.

Hugo Chavez kaže da Iran ima pravo na mirnodopsku atomsku energiju jer je suverena zemlja. Rusija i Venezuela – obje veliki izvoznici energije – također vode razgovore o proširenju trgovinske suradnje. Njihova bilateralna razmjena prošle godine iznosila je samo 90 milijuna dolara. Sutra će predsjednik Venezuele biti gost predsjednika Putina na utrci konja u mjestu Rostov-na-Donu.

Međutim, unatoč znakova o tješnjim odnosima, zastupnici u ruskom Parlamentu glasovali su protiv toga da se Chavezu dopusti da se obrati zasjedanju Donjeg doma Parlamenta u punom sazivu. Hugo Chavez planira sklopiti sporazume o prodaji oružja i s Bjelorusijom, kamo odlazi nakon posjeta Rusiji. Iz Bjelorusije nastavlja za Iran.

XS
SM
MD
LG