Linkovi

Može li 'privatni' summit Bush-Putin poboljšati odnose SAD i Rusije


U Kennebunkportu, u saveznoj državi Maine, održava se američko-ruski susret na vrhu, i to u domu roditelja predsjednika Georgea Busha. Odnose Washingtona i Moskve, te neka od otvorenih pitanja koja će biti raspravljena na summitu, za Glas Amerike analizira nekoliko američkih stručnjaka.

Summit Bush-Putin održava se u trenutku kada američko-ruski odnosi nisu baš dobri. Američki analitičari kažu da su posljednjih dvanaest mjeseci međusobne kritike bile posebno učestale. Otvorilo se i nekoliko novih problema. Primjer oštre retorike je nastup ruskog predsjednika Vladimira Putina na jednoj međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u veljači, na kojoj je on neuobičajeno oštro kritizirao američku vanjsku politiku. Prošli mjesec u Pragu, predsjednik Bush je optužio Rusiju da više ne vodi pro-demokratsku politiku.

Bez obzira na oštre riječi, predsjednici Bush i Putin i dalje imaju vrlo dobre osobne odnose – tvrdi Dale Herspring, stručnjak za Rusiju koji predaje na sveučilištu Kansas State. "Obojica su slični u smislu da je i jednom i drugom drag izravan, iskren način komuniciranja. Niti jedan a niti drugi ne vole nikakve zakulisne igre".

Glavni problem između dvije zemlje je najavljeno postavljanje američkog protu-raketnog štita u Središnjoj Europi. Washington pregovara s Poljskom o postavljanju deset projektila-presretača te s Češkom o postavljanju jedne radarske stanice. Sjedinjene Države tvrde da ta postrojenja predstavljaju obranu od projektila koje bi na Zapad mogle lansirati države poput Irana, te da ovaj sustav nije usmjeren protiv Rusije.

Andrew Kuchins iz washingtonskog Centra za strateška i međunarodna istraživanja kaže da američki plan sadrži 'dvije ruske noćne more' – mogućnost da će ruski raketni arsenal postati impotentan te da će se NATO savez dodatno širiti na istok. "Rusi su posebno osjetljivi jer je riječ o bivšim članicama Varšavskog ugovora. Oni su svjesni da ta razmjerno mala vojna postrojenja ne predstavljaju nikakvu prijetnju njihovom strateškom položaju. Rusi posjeduju tisuće nuklearnih projektila – deset raketa presretača u Poljskoj nisu u odnosu na njih nikakva obrana. Rusi međutim razmišljaju o tome što bi se moglo dogoditi u sljedećih 20 do 25 godina".

Jason Lyall, stručnjak za ruske oružane snage koji predaje na sveučilištu Princeton, kaže da se ruski generali boje zapadnog 'opkoljavanja'. "Iz Kremlja, slika izgleda drugačije nego nama. NATO se širi od Baltika, kroz Istočnu Europu, pa južno do Gruzije, preko središnje Azije do Afganistana. U ruskoj se vojsci najviše osjeća duh starog Sovjetskog saveza. Njezini čelnici smatraju da je zemlja u okruženju, i to više nego za vrijeme hladnog rata. I povrh toga, sada Washington još želi postaviti rakete na rusku granicu".

Drugi problem je Kosovo. Moskva se protivi nezavisnosti Kosova te je najavila vezo u Vijeću sigurnosti. Jason Lyall kaže da Moskva ne štiti toliko Srbiju, koliko ju zabrinjava mogućnost jedinstvenog međunarodnog presedana. "Njih vrlo brine da će to biti presedan u svjetskoj politici. Ako dopustite Kosovu da postane država, postavili ste temelje za stranu intervenciju koja opravdava i ozakonjuje separatističke pokrete. Moskva taj problem sagledava s točke Čečenije, ona tu vidi paralele. Ne znam kako će Zapad ovaj problem na kraju riješiti. Mislim da se tu uopće ne radi o Srbiji, koliko o pravnom presedanu kojem se Rusija protivi".

Američki analitičari ne očekuju na ovom summitu, koji se održava u Kennebunkportu, dramatičan napredak i neke nove vijesti. Predsjednici Bush i Putin vjerojatno će produbiti svoje prijateljstvo te u neformalnom okružju raspraviti niz tema. Stručnjak za Rusiju koji predaje na Harvardu, Marshall Goldman, nekoliko je puta bio gost u ljetnikovcu obitelji Bush u saveznoj državi Maine, gdje je sada gost Vladimir Putin. "Nema velikih prostorija. Nema mjesta za održavanje tiskovne konferencije. Postoje velika dnevna soba i kuhinja te nekoliko spavaćih soba. Kuća je na obali mora. Riječ je, očito, o posjetu privatne prirode – 'dođite nam u goste, da porazgovaramo'. Atmosfera je vrlo neformalna, prijateljska. U takvom okruženju, do konflikta teško dolazi".

Marshall Goldman i njegovi kolege kažu da bi takav jedan, 'privatni' summit mogao 'oživiti' i poboljšati odnose između Sjedinjenih Država i Rusije.

XS
SM
MD
LG