Linkovi

Američka administracija ne odustaje od svoje politike prema osumnjičenicima za terorizam


Pravna strategija američke vlade koja se primjenjuje kada su u pitanju osumnjičenici za terorizam posljednjih je mjeseci doživjela nekoliko udaraca – i na sudovima, a i na javnoj sceni. Međutim, administracija predsjednika Busha od nje ne odustaje.

Odmah nakon što su se u jesen 2001. teroristi al-Qaide otetim putničkim avionima obrušili u zgrade Svjetskog trgovinskog centra, predsjednik George Bush najavio je da Washington teroriste neće tretirati kao obične kriminalce. "Jučerašnji namjerni i smrtonosni napadi protiv naše zemlje nisu bili samo djela terorizma. Oni su bili i ratni čini".

Uvedena je nova pravna strategija kojoj je cilj poraz jedne terorističke organizacije, u Sjedinjenim Državama a i u inozemstvu. Osobe za koje se sumnja da pripadaju al-Qaidi ne tretiraju se, u pravnom smislu, kao klasični ratni zarobljenici – jer su oni većinom civili. No, oni se ne tretiraju niti kao klasični kriminalci. Washington ih je odlučio kategorizirati kao 'nezakonite ilegalne borce'.

Vladini pravni stručnjaci smatraju da takva kvalifikacija dopušta da se osumnjičenici za terorizam neograničeno drže u zatočeništvu. Pri tome, zatočenici, a niti njihovi odvjetnici, nemaju pravo žalbe na dugotrajni pritvor – bez podizanja optužnice. Takva je politika vlade predsjednika Busha u posljednjih pet godina bila vrlo često kritizirana – i u Americi, a i u inozemstvu. Kritike su dodatno dobile na zamahu nakon što je otkriveno da se zatočenici navodno muče, te da je CIA, navodno, imala tajne zatvore u nekim europskih zemljama.

Kritiku je Bijeloj kući nedavno uputio i Colin Powell, koji je za prvog mandata aktualnog predsjednika bio državni tajnik. On se založio da se vojni zatvor u Guantanamu na Kubi smjesta zatvori a da se zatočeni osumnjičenici za terorizam prebace u 'civilne' zatvore u Sjedinjenim Državama. "Guantanamo je postao velik problem za imidž Amerike. Guantanamo negativno utječe na svjetsko mišljenje o nama. Da je na meni, ja bih ga zatvorio ne sutra, već odmah danas. Zatvorene u njemu ne bih pustio na slobodu, već bih ih prebacio u nadležnost našeg saveznog sudstva. Prvotno, vlada to nije željela jer bi u tom slučaju ti osumnjičenici dobili odvjetnike, imali bi prava prema našem ustavu. Ja mislim da oni trebaju imati ta prava. Neka ih imaju - nije li to i smisao našeg pravnog sistema?"

Vladinu pravnu strategiju kada su u pitanju strani državljani osumnjičeni za članstvo u al-Qaidi osmislio je pravnik John Yoo. On smatra da za ovakvu 'novu vrstu rata' trebaju i nova zakonska pravila. No, Yoo priznaje da se mnogi suci tome protive, jer smatraju da se osumnjičene za terorizam treba tretirati kao kriminalce. "Uvijek su postojala dva pravna sustava. Jedan za rješavanje pravnih predmeta za vrijeme mira, a drugi – u slučaju rata. Povijesno gledano, ratno smo pravo primjenjivali jedino u slučaju sukoba između država. Nakon 11. rujna 2001. situacija se promijenila – mi smo u ratu, ali nam neprijatelj nije neka država. Međutim, po mom mišljenju, na al-Qaidu se ne bi trebale primjenjivati odredbe civilnog kaznenog prava – samo zato što ona nije država".

Eric Freedman, profesor pravnog fakulteta Sveučilišta Hofstra, također je i odvjetnik nekih od zatočenika iz Guantanama. On – za razliku od Johna Yoo-a, smatra da vladin rat protiv terorizma ne zahtjeva osmišljavanje novih zakonskih pravila.

XS
SM
MD
LG