Linkovi

Republikanski senator Richard Lugar pozvao na 'promjenu smjera u Iraku'


Na 'promjenu smjera u Iraku' vladu Sjedinjenih Država pozvao je jedan od čelnih republikanskih senatora, Richard Lugar. Lugar savjetuje smanjenje američkog vojnog kontingenta u Iraku.

Senator Lugar, najviše pozicionirani republikanac u Odboru za međunarodne odnose, izjavio je da američka strategija u Iraku ne funkcionira, jer 'slanje pojačanja jača naše neprijatelje', 'šteti vanjskoj politici' te doprinosi 'mogućnosti da ćemo se iz Iraka na kraju povući u potpunom kaosu'.

Ovaj utjecajni republikanac dodao je da se 'strategija odmah treba početi mijenjati'. 'Ako predsjednik bude čekao do sljedeće godine, na izbornu kampanju za njegova nasljednika, naše će opcije u Iraku vjerojatno biti vrlo ograničene' – rekao je Richard Lugar.

Većina njegovih kolega iz Republikanske stranke spremna je čekati do rujna, kada će zapovjednik američkih snaga u Iraku, general David Petraeus, Kongresu podnijeti izvješće o stanju misije.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da mišljenje senatora Lugara ne predstavlja 'ništa novo', jer je Lugar već neko vrijeme iskazivao rezerve prema predsjednikovoj strategiji koja slanjem dodatnih želi ojačati misiju u Iraku.

Čelnik demokratske većine u Senatu, Harry Reid, izjavio je da bi Lugarova izjava mogla pružiti 'ispriku' i drugim njegovim kolegama da u pitanje dovedu sadašnju strategiju Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG