Linkovi

International Herald Tribune i Kansas City Star o presudi Martiću


O presudi haaškog Tribunala bivšem čelniku pobunjenih Srba piše i američki tisak.

Dnevnik International Herald Tribune piše da je kazna od 35 godina zatvora razmjerno visoka u odnosu na kazne u drugim predmete koji su bili pred Tribunalom. Tribunal je okončao postupak u više od stotinu slučajeva – piše ovaj dnevnik koji se istovremeno tiska u New Yorku i Parizu.

Tijekom 13 mjeseci dugog suđenja, Milan Martić nije pokazao znake kajanja. 'Nastojao je opravdati djela nasilja koje su počinile paravojne i policijske snage njegove mini-države, koja je nestala kada je Hrvatska vojska, uz pomoć američkih savjetnika, 1995. godine ponovno uspostavila kontrolu Zagreba' – piše International Herald Tribune.

A list Kansas City Star piše o konkretnim zločinima za koje je – prema Tribunalu – Martić odgovoran. Južnoafrički sudac Bakone Moloto je osim raketiranja Zagreba spomenuo i sela Hrvatsku Dubicu i Cerovljane gdje su po Martićevoj zapovjedi u listopadu 1991. Hrvati bili izbačeni iz kuća i korišteni kao živi štit. Neki od njih su ubijeni i bačeni u rijeku ili u masovnu grobnicu. Lokaciju su za vrijeme suđenja Martiću posjetili i suci Tribunala – piše Kansas City Star.

Ovaj list navodi i reakciju saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, koji je pozdravio presudu Milanu Martiću rekavši da je 'u interesu Srba u Hrvatskoj da je s njegovom politikom svršeno, te da su odgovorni za nju kažnjeni.'

XS
SM
MD
LG