Linkovi

Danas će biti objavljena prvostupanjska presuda Milanu Martiću


Za nekoliko sati, suci u Haagu objavit će prvostupanjsku presudu Milanu Martiću.

Svjedoci na suđenju nisu se mogli složiti je li Martić bio predsjednik ili premijer 'krajine'. Milan Martić je u razdoblju kada je svojim djelima 'pisao' haašku optužnicu obavljao niz najviših dužnosti - bio je predsjednik, ministar obrane i unutarnjih poslova.. No, najviše - bio je poslušna marioneta Slobodana Miloševića.

Za nekoliko sati znati će težinu prvostupanjske kazne. Martićeva je obrana zatražila oslobađanje radi nedokazane optužnice – s čim se, inače, tokom procesa nisu složili suci odlučivši da je sakupljeno dovoljno dokaza njegove odgovornosti te se stoga suđenje trebalo završiti. Optužba je smatrala kako Martćevoj listi zlodjela odgovara samo doživotna kazna. Najveća mu je otežavajuća okolonost liderska pozicija.

Martićeva je haaška sudbina povezana uz ime Milana Babića. Drugi je 'kninski Milan' prihvatio dio optužnice, izrazio žaljenje i stid jer je sudjelovao u progonima, bio krunski svjedok na suđenju Miloševiću ali i dao doprinos Martićevom dosjeu.

Milan Babić se ubio za vijeme boravka u UN-ovoj jedinici za pritvor, dok je svjedočio na procesu bišem političkom partneru i potom protivniku, no suci su smatrali da su dokazi iz Babićeva iskaza pouzdani.

Martićeva je optužnica počela granatiranjem Zagreba, potom je dopunjena progonima po rasnoj, vjerskoj, političkoj osnovi, ubojstvima, zatočenjem, mučenjem, nehumanim djelima, deportacijom, uništavanjem imovine, dakle klasičnom haaškom kombinacijom zločina protiv čovječnosti i teških povreda prava i običaja rata.

Milan Martić je djelovao kao član zajedničkog zločinačkog pothvata u društvu Miloševića, Jovića, Kostića, Kadijevića, Adžića, Babića, Hadžića (koji je još u bijegu), Simatovića, Šešelja, Bulatovića, Arkana i drugih.

Kasnije će varijante optužnice 'počistiti' neka imena, primjerice Kadijevića.

Martić je u Haag stigao u svibnju 2002. godine, odbacio je optužnicu i proces počeo osobnim obraćanjem. Optužba je izvela 45 a obrana 22 svjedoka, uz pozivanje na nešto više od tisuću dokumenata.

Ostalo je zabilježeno da je Tužiteljstvo bezuspješno pokušalo spojiti suđenje Martiću s procesima Stanišiću, Simatoviću i Šešelju – iako neki događaji vezuju sve tri optužnice to sucima nije bilo dovoljno.

XS
SM
MD
LG