Linkovi

'Zahvalan što sam dobio još jednu priliku u životu' - Damir Bebić, jedna od žrtava raketiranja Zagreba 1995.


Milan Martić osuđen je na 35 godina zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Između ostalog osuđen je i zbog granatiranja Zagreba u svibnju 1995. godine pri čemu je ubijeno sedam osoba, a preko 200 ranjeno.

Glas Amerike: Naš kolega Damir Bebić bio je tog 3. svibnja u krivo vrijeme na krivom mjestu, odnosno, nalazio se iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta kad je krajinska raketa eksplodirala u blizini. Teško je ranjen, a od 1996. živi u Washingtonu i radi kao novinar ovdje na Glasu Amerike. Damire, čuli smo presudu – tvoja reakcija?

Damir Bebić: Vjerujem da se radi o odgovarajućoj kazni. U svjetlu raketiranja Zagreba o Milanu Martiću nisam puno razmišljao jer sam bio uvjeren da ga stići zaslužena kazna. Bilo je samo pitanje kada i u kakvom obliku. S obzirom na njegovu dob, 35 godina zatvora za njega je, u stvari, doživotna kazna. Trebalo je 12 godina da bi se došlo do presude. Pravda je možda bila spora, ali na kraju je ipak pobijedila i to treba radovati sve žrtve.

GA: Vratimo se na 3. svibnja, dan kad si ranjen. Možeš li ukratko opisati čega se sjećaš i što je potom uslijedilo?

Damir Bebić: Sjecam se svih pojedinosti jer ni u jednom trenutku nisam izgubio svijest. Stradao sam drugog dana raketiranja Zagreba, kod Hrvatskog narodnog kazališta. Odmah po ranjavanju bio sam u šoku, ali do operacijskog stola razgovarao sam s djelatnicima hitne pomoci i lijecnicima. Između ostalog imao sam trostruki prostrijel srca i pravo je čudo da sam preživio. Cesto se prisjetim lijecnicke ekipe na celu s kirurgom Tomislavom Trajbarom kojima sam neizmjerno zahvalan što sam dobio još jednu priliku u životu. Danas, eto, ja sam u Wasingtonu, a Milan Martić iza rešetaka.

GA: Je li tvoje svjedočenje korišteno u okviru postupka protiv Martića u den Haagu.

Damir Bebić: Nikada službeno nisam svjedocio u procesu protiv Milana Martica. Znao sam samo da je moje ime, kao i imena brojnih drugih žrtava, ukljuceno u hašku optužnicu protiv njega.

GA: Nakon svega što si prošao teško je ne biti emocionalan. Kazna od 35 godina zatvora jedna je od najvećih dosad izrečenih na Tribunalu. Smatraš li je primjerenom?

Damir Bebić: Kaznu smatram primjerenom. Uostalom, on je sam priznao pred televizijskim kamerama da je naredio raketiranje Zagreba. S takvim nepobitnim dokazom bilo kakva žalba osuđena je na propast.

XS
SM
MD
LG