Linkovi

Washington Post: Govor predsjednika Busha na pro-demokratskom skupu u Pragu mogao bi 'iziritirati' Moskvu


Dnevnik Washington Post piše da bi današnji govor predsjednika Georgea Busha, na jednom skupu o razvoju demokracije u tranzicijskim zemljama, u Pragu, mogao 'iziritirati Moskvu'.

Organizatori skupa su bivši češki predsjednik Vaclav Havel i izraelski političar Natan Šaranski, bivši sovjetski disident.

'Još se ne zna koliko će daleko ići predsjednik Bush u svojoj kritici Vladimira Putina, u vezi s ograničavanjem demokratskih sloboda u Rusiji' – piše washingtonski list te dodaje da će Rusija u govoru biti spomenuta, isto kao i Kina.

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je za Washington Post da predsjednikov govor u Pragu predstavlja 'pokušaj analize sadašnjeg trenutka razvoja slobode i demokracije u svijetu.' Predsjednik Bush će se posebno osvrnuti na probleme u vezi s promidžbom demokracije u velikim zemljama poput Rusije i Kine – izjavio je Stephen Hadley.

James Goldgeier iz washingtonskog Vijeća za međunarodne odnose kaže da europska turneja američkog predsjednika želi podsjetiti svijet na postignute uspjehe u izgradnji demokracije, u Središnjoj i Istočnoj Europi. 'Iako Amerika s tim ima problema u Iraku, predsjednik svojim posjetom Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj i Albaniji želi naglasiti važnost uspjeha demokracije u tim zemljama' – izjavio je za Washington Post ovaj američki analitičar.

******

Dnevnik Christian Science Monitor koji izlazi u Bostonu piše da je Bruxelles spreman obnoviti pregovore o približavanju Srbije Europskoj uniji, koji su bili obustavljeni prošle godine, zbog nesuradnje s haaškim Tribunalom.

Nakon nedavnog izručenja bivšeg generala vojske bosanskih Srba, Zdravka Tolimira, Tribunalu, Unijin povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je da je 'Srbija pokazala jasnu odlučnost da potpuno surađuje s Tribunalom za ratne zločine.

Belgija i Nizozemska - posljednje zemlje koje su tražile da pregovori ostanu blokirani sve dok se u Haagu ne nađe i Ratko Mladić – spremne su odustati od ovog zahtjeva, piše list iz Bostona.

Geraldine Mattioli, predstavnica organizacije Human Rights Watch u Bruxellesu zabrinuta je da se Europska unija tako lišava značajne 'poluge pritiska'. 'Neke europske zemlje smatraju da se Srbiji sada nešto mora dati, međutim mi mislimo da vjerodostojnost Unije ovisi o njezinoj čvrstini kada su u pitanju preostali optuženici koji još uvijek nisu u den Haagu' – izjavila je ova stručnjakinja za međunarodno kazneno pravo.

XS
SM
MD
LG