Linkovi

Bush: 'Prosperitet zemalja G-8 u interesu SAD'


Predsjednik Bush je izjavio kako je u interesu Sjedinjenih Država da pomogne zemljama iz skupine G-8 da unaprijede trgovinu, promiču gospodarski razvoj i pozabave se problemom klimatskih promjena. U svom redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija George Bush je rekao da će o tim pitanjima razgovarati s čelnicima sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije na summitu u Njemačkoj sljedeći tjedan. Američki predsjednik je posebno istaknuo inicijative koje je poduzela njegova administracija protekli tjedan o utvrđivanju kvota za ispuštanje stakleničnih plinova koji uzrokuju globalno zatopljavanje.

Međutim, u odgovoru Demokratske stranke na predsjednikov govor kongresnik Ed Markey kritizirao je novu strategiju predsjednika Busha o globalnom zatopljavanju, nazivajući je – citiramo prelazak s "poricanja na odgađanje".

***

U Njemačkoj su deseci tisuća prosvjednika izišli na ulice Rostocka kako bi izrazili svoje protivljenje protiv summita čelnika svjetskih najbogatijih zemalja. Demonstranti su nosili balone, mahali zastavicama i uzvikivali mirovne i anti-kapitalističke slogane. Dodatne tisuće prosvjednika stigle su vlakovima i autobusima kako bi se pridružile onom što se očekuje da će biti najveće demonstracije dosad protiv summita G-8. Organizatori kažu da se očekuje i do 100 tisuća prosvjednika. Njemačke vlasti na ulice ovog lučkog grada uputile su tisuće policajaca i posebnih jedinica kako bi spriječili potencijalno nasilje.

XS
SM
MD
LG