Linkovi

Predsjednik Bush otputovao u Europu


Predsjednik Bush nalazi se na putu za Europu gdje će sudjelovati na sastanku organizacije G-8 u srijedu u Njemačkoj. Predsjednik će najprije posjetiti Češku gdje će sa svojim domaćinima razgovarati o američkim planovima za uspostavu raketnog obrambenog sustava u Europi, a nakon summita G-8 u Njemačkoj, posjetit će još Poljsku, Italiju, Albaniju i Bugarsku.

Tijekom boravka u Albaniji američki predsjednik sastat će se s premijerima Hrvatske, Albanije i Makedonije s kojima će razgovarati o naporima njihovih zemalja da postanu članice NATO saveza. Na sastanku čelnika sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije predsjednik Bush imat će priliku izravno razgovarati s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Obrana od krstarećih raketa, razilaženja oko iranskog nuklearnog programa, neslaganje oko budućnosti Kosova samo su neke od tema koje su proteklih mjeseci dovele do zahlađivanja odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otišao je korak dalje upozorivši da će njegova zemlja usmjeriti svoje rakete na europske ciljeve nastave li Sjedinjene Države s realizacijom plana za uspostavu raketnog štita koji bi bio smješten u Poljskoj i Češkoj. Odbacujući američka jamstva da je taj sustav namijenjen isključivo obrani ruski je predsjednik rekao da bi «integralni dio američkog nuklearnog arsenala bio razmješten na pragu Rusije te da bi poremetio svjetsku stratešku ravnotežu». U razgovoru s novinarima ruski se čelnik opisao kao istinski demokrat dodajući kako je tragično što je jedini na svijetu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da će imati iskreni razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom oko njegove prijetnje o usmjeravanju ruskih raketa prema Europi. To će biti prvi sastanak Nicolasa Sarkozya s ruskim čelnikom od kada je francuski predsjednik preuzeo dužnost prošlog mjeseca.

U Njemačkoj su, u međuvremenu, zabilježeni novi sukobi prosvjednika i policije u Rostocku pred ovotjedni summit organizacije G-8. Vlasti su objavile da je oko 400 – kako je rečeno – ekstremista zasulo policiju bocama tijekom prosvjeda protiv ograničenja za prihvaćanje izbjeglica i azilanata u zemljama organizacije G-8. Uhićeno je oko 50 demonstranata. Ovo je drugi sukob policije i prosvjednika u Rostocku koji služi kao baza prosvjednika budući da je pristup gradiću Heiligendamm, gdje se održava summit, onemogućen.

XS
SM
MD
LG