Linkovi

Svjetska banka Hrvatskoj odobrila tri zajma u vrijednosti od 285 milijuna eura


Upravni odbor Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj tri zajma u ukupnoj vrijednosti od nešto više od 285 milijuna eura.

Prvi od njih, u vrijednosti od 150 milijuna eura, zajamčit će nastavak strukturalnih i institucionalnih reformi u državnoj upravi, kako bi se osigurao gospodarski rast i uspješna integracija u Europsku uniju.

Drugi jučer odobreni zajam, u vrijednosti od 100 milijuna eura, ima za cilj poboljšati vodoopskrbu u kontinentalnoj Hrvatskoj, kvalitetnije organizirati sabiranje otpadnih voda i pročišćavanje te poboljšati obranu od poplava.

Treći zajam, u vrijednosti 35 milijuna i 300 tisuća eura, namijenjen je za dodatno financiranje modernizacije luke u Rijeci.

Svjetska je banka također objavila izvješće o napretku u provođenju reformi u kojem se navodi da je hrvatska vlada postigla 'znatan napredak' kada su u pitanju strukturalne i institucionalne reforme, kojima su ciljevi ubrzanje gospodarskog rasta i uspješna integracija u Europsku uniju.

Anand Seth, direktor odjela Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku, odao je priznanje hrvatskoj vladi što je 'ustrajala u provedbi teških reformi, bez obzira na činjenicu da je u tijeku godina kada se održavaju izbori'.

'Korist reformi osjetit će svi segmenti hrvatskog društva: državna uprava, poslovni sektor kao i građanstvo, a posebno društvene grupe koje su zapostavljene. One će zbog provedenih reformi dobiti efikasniju pomoć i bolju uslugu javnih službi'- izjavio je Anand Seth.

XS
SM
MD
LG