Linkovi

'Spretan pregovarač' - Seattle Times o Robertu Zoellicku


Dnevnik Seattle Times piše o Robertu Zoellicku, bivšem visokom dužnosniku američke diplomacije kojeg će predsjednik George Bush danas službeno nominirati za direktora Svjetske banke.

'Zoellick je spretan pregovarač, čovjek koji brzo savladava i najsloženiju materiju, a teoretska rješenja pretače u praktičnu politiku'- ovako Roberta Zoellicka opisuje dnevnik iz Seattlea.

Prilikom nedavnog odlaska Roberta Zoellicka iz američke diplomacije u newyoršku investicijsku firmu Goldman Sachs, državna tajnica Condoleezza Rice ga je nazvala 'moj alter ego'.

List iz Seattlea piše da je Zoellick otišao iz vlade jer je bio razočaran što nije imenovan ministrom financija.

Prije no što je bio u Državnom tajništvu, Zoellick je bio vanjskotrgovinski predstavnik Sjedinjenih Država, i tada je imao ključnu ulogu u pregovorima s Kinom, koja je tada postala članica Svjetske trgovinske organizacije. Također je potpisao vanjskotrgovinske sporazume s Singapurom, Australijom, Čileom i Marokom.

******

Dnevnik San Jose Mercury piše o odlasku Cindy Sheehan s čela američkog anti-ratnog pokreta. Cindy Sheehan, čiji je sin kao američki vojnik poginuo u Iraku, 'galvanizirala' je anti-ratni pokret svojim ljetnim prosvjedima u blizini rancha predsjednika Busha, u Crawfordu u Teksasu. Cindy Sheehan je 52 tisuće dolara – koje je dobila od države zbog smrti sina – iskoristila za kupnju omanjeg 'placa' u blizini predsjednikova rancha, samo kako bi što efikasnije iskazala svoje protu-ratno raspoloženje.

Najavljujući svoj odlazak s političke scene, Cindy Sheehan je rekla 'idem kući, živjeti normalan život. Zemlji je očito od Iraka važnije tko će pobijediti na Američkom Idolu' – piše list iz Kalifornije.

Inače, posljednjih mjeseci, Cindy Sheehan je bila najkritičnija prema Demokratskoj stranci, koja – kako je rekla – u posljednjih šest mjeseci 'nije učinila mnogo da prekine rat u Iraku'.

Kritizirala je i kolege iz protu-ratnog pokreta, koji 'često na prvo mjesto stavljaju svoj ego, a tek nakon toga mir i ljudski život'.

Politička protivnica Kristinn Taylor, aktivistica organizacije Free Republic, koja podržava politiku Bijele kuće, o Cindy Sheehan je rekla: 'Njezina politika je nanijela štetu mnogim ljudima, uključujući naše vojnike i njihove obitelji. Međutim, svi mi koji podržavamo politiku naše vlade, svjesni smo činjenice da je Cindy Sheehan bila tragična osoba, koja je strašno patila zbog gubitka sina. Ljudi koji vode anti-ratni pokret su je iskoristili, i namjerno su je održavali u stanju bijesa'.

XS
SM
MD
LG