Linkovi

Robert Zoellick nominiran za direktora Svjetske banke


Predsjednik Bush je za novog direktora Svjetske banke nominirao Roberta Zoellicka, bivšeg zamjenika američke državne tajnice. Bijela kuća očekuje da će izbor Roberta Zoellicka – koji trenutno radi u investicijskoj firmi Goldman Sachs – biti potvrđen od strane Upravnog odbora banke.

Objavljujući nominaciju predsjednik Bush je rekao kako Robert Zoellick ima sve potrebne kvalifikacije da predvodi Svjetsku banku. "On je predani internacionalist. On si je priskrbio povjerenje i podršku čelnika iz svake regije svijeta. On je duboko odan misiji Svjetske banke. On želi pomoći siromašnim zemljama da nadiđu siromaštvo, razvijaju svoje gospodarstvo i pruže svom stanovništvu nadu u bolji život".

Pedesettrogodišnji Robert Zoellick nekoć je bio američki povjerenik za vanjsku trgovinu, najviši državni dužnosnik odgovoran za ekonomske odnose s inozemstvom. Zoellickova nominacija slijedi nakon najavljene ostavke sadašnjeg direktora Paula Wolfowitza, koji odlazi s položaja 30. lipnja, zbog skandala koji je bio povezan s davanjem unapređenja jednoj uposlenici Svjetske banke s kojom je održavao dugogodišnju romantičnu vezu. Gospodin Zoellick je prihvatio predsjednikovu nominaciju rekavši da Svjetska banka igra vitalnu ulogu u smanjivanju siromaštva u svijetu i pružanju nade zemljama u razvoju putem održivog gospodarskog razvoja i stvaranja poslovnih mogućnosti. "Posljednjih godina neke zemlje u razvoju stekle su pristup zajmovima i podigle gospodarski rast na impresivnu razinu. Međutim, mnogim državama, konkretno u Africi, onemogućene su poslovne mogućnosti zbog bolesti, nedostatne zdravstvene zaštite, visoke stope smrtnosti djece, gladi i slabe poljoprivredne infrastrukture, nedostatka dobrih škola, diskriminacije protiv djevojaka i žena, nerazumne vladine uprave i korupcije, nestašice vlasničkih prava i vladavine zakona i slabe zaštite okoliša, kao i prepreka biznisu, ulaganjima, gospodarskim slobodama, poduzetništvu, trgovini i gospodarstvu slobodnog tržišta".

Tijekom svog današnjeg govora gospodin Zoellick nije poimence spomenuo Paula Wolfowitza, međutim, rekao je da je Svjetska banka prošla kroz teško razdoblje za sve uposlenike te da bi nervoze, razočaranja i napetosti zbog prošlosti mogle utjecati na budućnost. Dodao je kako će on učiniti sve kako bi se prešlo preko neslaganja iz prošlosti, rekavši da najbolji dani Svjetske banke tek slijede. Inače, Sjedinjene Države su najveći donator Svjetske banke i kao takve biraju njena predsjednika još od osnivanja ove ustanove nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, neke zemlje, uključujući i Australiju, smatraju da bi tradicija izbora predsjednika Amerikanca na čelo banke trebala biti zamijenjena procesom otvorena izbora.

XS
SM
MD
LG