Linkovi

U Bagdadu se danas trebaju sastati američki i iranski diplomati, na razgovorima o sigurnosnoj situaciji u Iraku


U Bagdadu će se danas susresti američki i iranski diplomati. Na jednom od rijetkih sastanaka predstavnika dvije zemlje raspravljat će se o sigurnosnoj situaciji u Iraku.

Američko će izaslanstvo voditi veleposlanik u Iraku, Ryan Crocker, dok će Iran predstavljati ambasador Hassan Kazemi.

Bijela je kuća priopćila da će se govoriti isključivo o situaciji u Iraku.

Washington tvrdi da Iran obučava i pomaže ekstremističke organizacije koje u Iraku napadaju američku vojsku. Iako je američka vojska ove tvrdnje potkrijepila zaplijenjenim iranskim oružjem, Teheran odbacuje optužbe.

Od ostalih događaja u Iraku, američka je vojska objavila da je iz jednog al-Qaidina zatvora sjeverno od Bagdada jučer oslobođen 41 Iračanin.

******

Iz Irana – vijest da su tamošnje vlasti pozvale švicarskog ambasadora kako bi prosvjedovale zbog, kako se navodi, postojanja američkih špijunskih mreža u njihovoj zemlji.

Washington i Teheran nemaju diplomatske odnose i američke interese u Iranu predstavlja švicarsko veleposlanstvo.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su otkriveni pokušaji američke infiltracije u zemlju, te pokušaji organiziranja sabotaža. Iranske vlasti tvrde da je za to odgovorna američka obavještajna služba.

Teheran je pritvorio nekoliko osoba koje imaju dvojno iransko i američko državljanstvo. Jedna od njih je znanstvenica iranskog podrijetla Haleh Esfadiari, koja radi za washingtonski centar Woodrow Wilson. Teheran optužuje Haleh Esfadiari da je radila na uspostavljanju špijunske mreže, s ciljem svrgavanja sadašnje vlasti.

Uprava Centra Woodrow Wilson odbacila je ovakve optužbe.

XS
SM
MD
LG