Linkovi

'Zanimljiva kombinacija različitih utjecaja' - novinarka iz savezne države Washington o svom posjetu Hrvatskoj


List Olympian koji se tiska u mjestu Olympia u saveznoj državi Washington objavio je reportažu svoje urednice koja se upravo vratila iz Hrvatske.

U članku naslovljenom 'Šarmantna Hrvatska', ova američka novinarka piše da ju je 'iznenadila kombinacija različitih stvari koje je vidjela' u razmjerno maloj zemlji. Ljepota tipična za 'stari kontinent'. Sivi stambeni blokovi svojstveni komunističkim zemljama. Velik broj nezaposlenih. Razmjeno male plaće. 'Kozmopolitski' shopping. Afinitet prema američkoj glazbi i televiziji. Sveprisutni duhanski dim.

Američka novinarka bila je, među ostalim, na koncertu u zagrebačkom muzeju Mimara – 'loša klimatizacija, ali dvorana je bila krcata, od mladih do starih'. Ljude na zagrebačkim ulicama opisuje kao 'prijateljski nastrojene i voljne pomoći, možda zato što turizam ovdje nije glavna grana privređivanja'.

Oduševljena Dubrovnikom, novinarka ipak primjećuje da trgovine na Stradunu uglavnom prodaju suvenire 'koji se mogu kupiti svugdje u svijetu'. Opći dojam o Hrvatskoj je pozitivan. 'Iako je prema američkim standardima siromašna, Hrvatska nije niti dosadna a niti siva zemlja' – piše urednica lista Olympian iz savezne države Washington.

******

Dnevnik Christian Science Monitor iz Bostona piše o tome kako Amerikanci sve manje posjećuju svoje nacionalne parkove. Uzrok tome su sve skuplji benzin, ali i činjenica da najmlađa generacija najviše voli provoditi slobodno vrijeme u kući – uz video-igre, televiziju i mobitel.

Novinar bostonskog dnevnika razgovarao je s jednom učiteljicom iz Kalifornije koja je svoju obitelj povela u nacionalni park Yosemite. Na petodnevni izlet planirala je potrošiti oko 600 dolara, kampiraju, nose vlastitu hranu, a na ulaznice odlazi oko 150 dolara.

Zbog pada broja posjetitelja, američki nacionalnim parkovima treba sve više novca sa strane, pogotovo za održavanje – između 5 i 10 milijardi dodatnih budžetskih sredstava, piše Christian Science Monitor.

Organizacija National Wildlife Federation, koja promovira interese ljubitelja prirode, upozorava da najmlađi Amerikanci sve manje i manje vremena provode na otvorenom. Washington, kao i lokalne vlasti u nizu saveznih država, pokrenule su niz inicijativa da se mladi 'izvuku iz kuće' te da ih se odvede u prirodu.

Uprave nacionalnih parkova nadaju se da će se tako odgojiti i nova generacija posjetitelja - piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG