Linkovi

NYT: 'Istra - kao Toskana, ali jeftinija'


Dnevnik New York Times u svom vikend-podlistku za turiste piše o Istri, koju opisuje kao mjesto gdje je 'život kao u Toskani, jedino jeftiniji'.

To se posebno odnosi na cijene nekretnina. Cijene kuća i stanova ovdje su niže nego u Dalmaciji, a i slobodnih je jedinica više – piše newyorški list.

Direktor jedne engleske tvrtke koja posreduje u kupnji nekretnina u Hrvatskoj kaže da je u Istri lakše sklapanje ugovora o prodaji nego u drugim krajevima Hrvatske. 34 posto nekretnina u Istri je u stranom vlasništvu, dok ih je, recimo, u Dubrovniku manje od deset posto.

U unutrašnjosti poluotoka, kvadratni metar košta 1500 eura, na obali oko 2300 eura. Usporedbe radi, u okolici Splita, tvrdi New York Times, cijena kvadratnog metra u blizini plaže je 3 tisuće eura. Strani vlasnici nekretnina najčešće su Nijemci, Austrijanci i Mađari. 'Prava Austro-Ugarska' – tvrdi Brian Gallagher, izdavač online publikacije Croatia Business Report.

Stranci očekuju da će vrijednost kupljenih nekretnina porasti nakon što – kako se očekuje - Hrvatska 2009. uđe u Europsku uniju, piše New York Times.

******

Izvještajna agencija Reuters objavila je članak u kojem se navodi da loša poslovna klima blokira planove hrvatskog turizma da privuče ljubitelje golfa.

Austrija ima 147 terena za golf i godišnje na tome zaradi oko dvije milijarde i 700 milijuna eura. Hrvatska ima tek jedan teren za golf, na Brijunima.

Reuters navodi izjavu investitora Dražena Ladića, kojem je – kako kaže – 'trebalo osam godina da prikupi sve potrebne dozvole', za gradnju terena za golf u Istri. 'Podučen ovim iskustvom, sumnjam da sličan projekt mogu predložiti nekom stranom ulagaču' – kaže Dražen Ladić.

Ovaj je mjesec u Hrvatskoj objavljen vodič za strane investitore, koji im treba pomoći u savladavanju lokalne birokracije i problema s vlasničkim odnosima – piše agencija Reuters. Dražen Ladić smatra da izgradnjom dva ili tri terena za golf – od kojeg je svaki vrijedan oko stotinu milijuna eura - Hrvatska neće preko noći postati omiljena destinacija za golfere.

'Za to će biti potrebna investicija od nekoliko milijardi eura'- piše u članku agencije Reuters.

XS
SM
MD
LG