Linkovi

Demokrati odustali od određivanja roka za povlačenje iz Iraka


S Capitol Hilla – vijest da su kongresni zastupnici iz Demokratske stranke odustali od svojih napora da u proračunsku mjeru koja jamči financiranje američke vojne misije u Iraku uključe i rok za povlačenje američke vojske iz te zemlje.

Odluka je objavljena sinoć te predstavlja veliki ustupak Bijeloj kući, koja se protivila objavljivanju roka za povlačenje tvrdeći da se time jedino pomaže neprijatelju.

Demokratska je stranka međutim najavila da će – kada je u pitanju povlačenje iz Iraka - vršiti pritisak na predsjednika 'na neki drugi način'. Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid odbacio je tvrdnje da ova odluka njegove stranke predstavlja poraz. Reid je rekao da će se vremenski okvir za povlačenje američke vojske iz Iraka naći u jednom drugom proračunskom prijedlogu, o kojem će se glasati na jesen.

Glasnogovornik bijele kuće Tony Snow nije želio ovakav razvoj događaja okarakterizirati pobjedom administracije predsjednika Georgea Busha.

Zastupnički dom i Senat prošli su mjesec usvojili proračunske mjere koje jamče financiranje operacija u Afganistanu i Iraku. Predsjednik Bush ih je međutim blokirao vetom, zbog toga što su sadržavale vremenske rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka. Kongres je naime tražio da se do prvog travnja 2008. iz Iraka povuku sve američke postrojbe.

XS
SM
MD
LG