Linkovi

Rat u Iraku opterećuje odnose predsjednika Busha s republikancima u Kongresu


Tijekom proteklih šest godina predsjednik Bush je uživao snažnu podršku republikanaca u Kongresu glede domaće i vanjske politike. Međutim, podjele glede rata u Iraku počele su opterećivati ovo političko savezništvo.

Uzimajući u obzir ankete javnog mnijenja koje ukazuju da Amerikanci ne podržavaju rat u Iraku, neki republikanci zauzimaju borbeniji stav u nadi da će primorati Bijelu kuću da promjeni svoju strategiju tijekom nadolazećih mjeseci. Jedan od njih je republikanski senator iz Pennsylvanije Arlen Specter. "Postoji osjećaj, svakako kod demokrata, ali i sve većeg broja republikanaca, da se mora postići izvjestan napredak, značajniji napredak da bi se nastavilo nakon rujna".

Međutim, zabrinutosti nekih republikanaca idu dalje od Iraka. Republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel razmišlja o predsjedničkoj nominaciji na izborima sljedeće godine. U razgovoru za televizijsku mrežu CBS senator Hagel je rekao kako je u tolikoj mjeri razočaran svojom strankom da razmišlja o mogućnosti utrke za Bijelu kuću kao neovisni kandidat. "Predsjednik bi u neka doba ove jeseni mogao ostati sam, kad će ga republikanci početi napuštati i već se sad vide neki izlazi u slučaju opasnosti kod jednog broja republikanaca. Nisam zadovoljan sa sadašnjom Republikanskom strankom. Udaljila se od stranke Eisenhowera, Goldwatera, Reagana, stranke kojoj sam se sam pridružio. To nije više ista stranka".

Jedanaest umjerenih republikanaca iz Zastupničkog doma nedavno se susrelo s predsjednikom Bushom što su poslije opisali kao iskrenu procjenu nelagodnosti koju neki republikanci osjećaju zbog političkih učinaka rata u Iraku. Predsjednik je ovaj susret opisao kao koristan razgovor, međutim, rekao je da republikanci i demokrati trebaju dati njegovom novom sigurnosnom planu za Irak vremena da profunkcionira. "Razgovarao sam s njima o tome što znači kad se ne uspije i što znači uspjeh. Izrazili su svoja mišljenja. Očito je da su zabrinuti zbog rata u Iraku, ali i mnogo drugih ljudi je također zabrinuto".

Politički analitičar Craig Crawford kaže kako neki republikanci postaju nervozni da će ih podrška predsjedniku glede Iraka koštati Bijele kuće i njihovih vlastitih mjesta u Kongresu na izborima sljedeće godine. "Da, postoji veliki strah među republikancima od sljedećih izbora. I to nije hipotetska zabrinutost. Vide je u kongresnim izborima sljedeće godine. Izgubili su kontrolu u Zastupničkom domu i Senatu u velikoj mjeri jer su stali na stranu predsjednika".

Gospodin Crawford očekuje da će se opterećeni odnosi između predsjednika i kongresnih republikanaca nastaviti tijekom preostale godine i pol njegova mandata. Republikanska nastojanja da stoje uz predsjednika Busha također komplicira niska razina popularnosti koju predsjednik Bush uživa u javnosti. Nedavna anketa javnog mnijenja koju je proveo tjednik Newsweek ukazuje da je predsjednikova popularnost na rekordno niskoj razini od samo 28 posto.

XS
SM
MD
LG