Linkovi

Tko je bio 'Felša'?


Kako se rat u Iraku nastavlja, tako se nastavlja i kontroverza oko kvalitete obavještajnih informacija koje je uoči intervencije koristila administracija predsjednika Busha, za opravdavanje napada na tu zemlju.

Ulje na vatru dodala je nedavno objavljena knjiga bivšeg direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e George Teneta.

Novinar Gary Thomas analizira zašto je jedna netočna obavještajna informacija bila opetovano citirana od strane visokih američkih dužnosnika, prije započinjanja invazije.

U američkom baseballu "felša" je varljivo bačena, 'rezana' loptica koja mijenja svoje kretanje u neočekivanom smjeru te tako zavarava battera, igrača koji ju treba udariti palicom.

Začudo, 'felša' - odnosno na engleskom curveball - bilo je više negoli prikladno konspirativno ime za jednog iračkog prebjega koji je Sjedinjenim Državama dostavio netočne informacije o nepostojećem iračkom programu oružja za masovno uništavanje. Felšini navodi da Saddam Hussein ima mobilne laboratorije za razvoj biološkog oružja bili su ključni element u opravdavanju invazije na Irak.

Te su tvrdnje pronašle put u neke vrlo važne političke govore – Govor o stanju nacije, koji je predsjednik Bush održao u siječnju 2003. godine, te obraćanju tadašnjeg državnog tajnika Colina Powella Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 5. veljače 2003. godine.

Postoje dokazi da su viši američki obavještajni djelatnici znali da je Felša - koji je inače bio u rukama njemačke obavještajne službe - nepouzdan izvor informacija. Larry Wilkerson je 2003. godine bio predstojnik ureda državnog tajnika Colina Powella i pomagao je u pripremanju prezentacije u Ujedinjenim narodima. On kaže da se nijedno upozorenje o kvaliteti informacijama iračkog prebjega nikad nije popelo po hijerarhijskoj ljestvici do onih koji donose političke odluke: "Dobili smo informacije da postoje četiri neovisna izvora koja podržavaju tu informaciju, to znači da se ti izvori nisu nikad uzajamno susreli i da su neovisno jedni od drugih potvrdili postojanje bioloških laboratorija. Sad otkrivamo da je riječ o jednom izvoru, totalno nepouzdanom izvoru, Nijemci su rekli da je nepouzdan i šef CIA-inih operacija u Europi Tyler Drumheller je rekao da je nepouzdan – Što bih ja trebao vjerovati? Što bi Powell trebao vjerovati?"

U interviewu za Glas Amerike Tyler Drumheller je izjavio kako je njemačka obavještajna služba dijelila s Amerikancima Felšine informacije, ali nikad nije dopustila američkim istražiteljima da ga ispitaju.

Identitet Felše nije javno objavljen, iako je povod mnogih spekulacija i razlog za njegovo pružanje netočnih informacija nije poznat. Tyler Drumheller je rekao kako je na jednom ručku sa svojim njemačkim kolegom u Washingtonu upozoren da postoje ozbiljne sumnje u Felšinu pouzdanost, kao i stabilnost, te da su njegove informacije sumnjive. Drumheller kaže da je ta upozorenje proslijedio zapovjednim lancem u CIA-i.

Ipak, tadašnji direktor CIA-e, George Tenet, i njegov zamjenik John McLaughlin, kažu da nisu bili svjesni dvojbi glede vjerodostojnosti Felše. Tako su se navodi o postojanju mobilnih laboratorija za biološka oružja pojavili u Govoru o stanju nacije predsjednika Busha 2003. godine.

Nakon predsjednikovog govora i sa skorim obraćenjem državnog tajnika Powella Vijeću sigurnosti, Tyler Drumheller je održao sastanak s McLaughlinom kako bi mu rekao da se Felšinim informacijama ne može vjerovati.

Tyler Drumhaller: "Na sastanku nas je bilo trojica. I McLaughlinov šef osoblja mu je rekao 'John, Tyler je zabrinut zbog ovog izvora, njemačkog izvora, Felše, izvora svih tih informacija u Nacionalnoj obavještajnoj procjeni. Možda je sve izmislio'. Ja sam rekao 'to je točno, moglo bi biti da je sve izmislio'. Na to je John rekao, apsolutno sam siguran da je rekao, 'nadam se da nije izmislio jer to je sve što imamo, to je jedina konkretna stvar koju imamo. Joj, nadam se da nije izmislio'. To je McLaughlin rekao.

Osvrćući se na ove Drumhellerove navode, John McLaughlin je za Glas Amerike izjavio kako takav sastanak nikad nije održan i da nikad nije čuo ništa alarmantno o Felši.

Ovo poricanje izazvalo je bijesni odgovor Drumhellera. "On laže. On je lažljivac i ne osjećam prema njemu nikakvo poštovanje. On je sramota za našu obavještajnu službu. I to me razbjesni svaki put kad to čujem. Naučio sam kako da se suzdržim i pređem preko toga, međutim, kažem vam da mi se život zgadi svaki put kad to čujem" - rekao je Tyler Drumhaller.

Senatski Odbor za obavještajne djelatnosti priprema drugi dio izvješća o obavještajnim informacijama o Iraku prije rata za koji se vjeruje da će uskoro biti objavljen. Djelatnici tog odbora kažu da se mogu očekivati saslušanja o tom pitanju, te da će senatori vjerojatno dublje ispitati i pitanje vjerodostojnosti čovjeka koji je djelovao pod tajnim nadimkom Felša.

XS
SM
MD
LG