Linkovi

Prvi agresivniji tonovi u debati za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke


Nakon više mjeseci razmjerno blage debate deset republikanskih predsjedničkih kandidata postaje agresivnije u iznošenju svojih stavova.

U najnovijioj, drugoj televizijskoj debatu koja je održana u Južnoj Karolini, najsnažniji pljesak nazočnih gledatelja u dvorani dobio je bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani. Nakon izjave kongresnika iz Teksasa Rona Paula koji je rekao da je 'do terorističkih napada na Sjedinjene Države došlo zbog bombardiranja Iraka, u sklopu održavanja zona zabranjenih za letenje, Giuliani je odgovorio: "To je zaista izvanredna izjava. Ja sam proživio napad od 11. rujna 2001. godine. Čuo sam razna apsurdna objašnjenja, ali ne i ovakvo da smo sami izazvali napad jer smo bombardirali Irak."

Bilo je i drugih primjera agresivnijih istupa republikanskih suparnika. Upitan da objasni svoje protivljenje agresivnom načinu ispitivanja osumnjičenika za terorizam u Guantanamu, te najavu da će ukinuti taj zatvorski objekt, senator iz Arizone John McCain je rekao: "Kad bismo se služili torturom, pa čak i kad bi mogli dosta dobiti na taj način, izgubili bismo podršku svjetske javnosti. Mi ne mučimo ljude."

Za razliku od svog suparnika, bivši guverner Massachusettsa Mit Romney kaže da bi on - da je predsjednik - zadržao zatvor u Guantanamu. Štoviše, udvostručio bi broj osumnjičenih terorista koji se drže u tom objektu.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je, u ovom trenutku, Rudy Giuliani među republikancima najpopularniji. Na drugom mjestu je senator McCain, a treći je Mitt Romney.

XS
SM
MD
LG