Linkovi

Umro Jerry Falwell, konzervativni televizijski evangelički propovjednik


Velečasni Jerry Falwell, kontroverzni američki televizijski evangelist i osnivač moćnog političkog pokreta, umro je jučer u dobi od 73 godine. Sveučilište Liberty, u Virginiji, objavilo je njegovu smrt nakon što je bio nađen bez svijesti u svom uredu, na sveučilištu. Prevezen je u bolnicu, ali pokušaji liječnika da ga ožive nisu uspjeli. Falwell je već duže vrijeme bolovao od srca.

Ovaj baptistički svećenik osnovao je Sveučilište Liberty i bio njegov predsjednik. On je također utemeljio i malu crkvu u Lynchburgu, u Virginiji, koja je prerasla u jednu od najvećih crkava u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Bush i prva dama Laura Bush u svom jučerašnjem priopćenju izrazili su duboku ožalošćenost zbog smrti Jerryja Falwella. Rekavši da je Falwell živio životom vjere, gospodin Bush je pozvao ljude svih slojeva i podrijetla da vjeruju u Boga i služe svojim zajednicama.

Godine 1979, Jerry Falwell je utemeljio društveno konzervativni lobistički pokret koji je nazvao 'Moralna većina'. Cilj pokreta je bila politička mobilizacija kršćana. On sam je postao istaknuto lice utjecajne političke skupine koju se nazivalo i 'vjerskom desnicom'. Ta je skupina milijune ljudi registrirala kao glasače, te se dijelom smatra zaslužnom za izbor republikanskog predsjednika Ronalda Reagana, 1980.

Na svojoj web stranici, Jerry Falwell je pokret opisao kao 'pro-life, pro-obitelj, pro-Izrael i pro-snažna lobistička organizacija za nacionalnu obranu'. Kada je jedan drugi televizijski evangelist bio zatvoren zbog prijevare, sredinom osamdesetih, Falwell je raspustio 'Moralnu većinu', 1989, kako bi posvetio više vremena širenju svoje crkve, sveučilištu i drugim svećeničkim zadaćama. No, i dalje je ostao glasni društveni kritičar.

Jerry Falwell se našao pod jakim kritikama zbog primjedaba koje je izrekao nakon terorističkih napada na New York i Washington, 11. rujna 2001, u kojima je ustvrdio da su feministice, homoseksualci, lezbijke, te Američka udruga za građanske slobode pomogli da se dogode ti napadi. Kasnije se ispričao zbog tih svojih izjava.

XS
SM
MD
LG