Linkovi

Izvještaj Svjetske banke: Paul Wolfowitz u sukobu interesa


Dnevnik Houston Chronicle piše da je posebni panel stručnjaka Svjetske banke donio odluku u slučaju direktora te organizacije Paula Wolfowitza, koji je bio optužen za kršenje etičkih normi po kojima funkcionira ova međunarodna ustanova.

Panel je odlučio da je Wolfowitz zaista prekršio ta pravila, kada je jednoj zaposlenici - s kojom održava dugogodišnju romantičnu vezu – 'izradio' unaprijeđenje i povišicu plaće. S time je Wolfowitz ušao u 'de facto sukob interesa' - navodi se u izvješću Svjetske banke.

Upravni odbor Svjetske banke danas ili sutra treba odlučiti o disciplinskim mjerama – piše dnevnik iz Teksasa. Opcije su: otpuštanje s posla, zahtjev da podnese ostavku, izjava da Wolfowitz ne uživa povjerenje upravnog odbora ili pak ukor.

Dnevnik Houston Chronicle piše da upravni odbor 'naginje' prema objavljivanju izjave o 'nedostatku povjerenja' u Wolfowitza, nakon čega bi za njega bilo 'teško ili gotovo nemoguće' ne podnijeti ostavku.

******

Dnevnik International Herald Tribune piše o sve napetijim odnosima Europske unije i Rusije. Ima više razloga za pogoršanje odnosa. Prvo, tu je rusko odbijanje da podrži europski plan za Kosovo. Drugo, tu je spor između Rusije i Estonije, u vezi s uklanjanjem spomenika Crvenoj armiji u Estoniji. Rusija i Poljska imaju trgovinski spor oko uvoza poljske govedine. Rusija sve više koristi svoje energente kao sredstvo političkog pritiska na susjede.

Peter Mandelson, europski povjerenik za trgovinu izjavio je da 'nerazumijevanje između Bruxellesa i Moskve nije bilo tako duboko od kraja hladnog rata'.

U Moskvu danas stiže njemački ministar vanjskih poslova, neposredno pred europsko-ruski summit koji se održava u petak, u ruskom gradu Samari. Europska unija nije poslušala zahtjev Estonije i Poljske da se summit odgodi. 'Kada ima problema, treba razgovarati' – izjavio je šef njemačke diplomacije, izvještava International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG