Linkovi

Zaposlenici Svjetske banke pozdravili najavu Wolfowitzove ostavke


Američki tisak piše o sinoć objavljenoj ostavci direktora Svjetske banke Paula Wolfowitza, zbog kršenja etičkih pravila ove ustanove.

Tjednik Business Week navodi priopćenje koje je objavila udruga uposlenika Svjetske banke, u kojoj se navodi: 'Gospodin Wolfowitz je konačno učinio ono što je bilo potrebno. On je svojim ponašanjem Svjetskoj banci nanio štetu, koja raste svakim novim danom koji on provede na dužnosti direktora'.

Časopis Business Week podsjeća da je Wolfowitz bio kontroverzan od prvog dana po stupanju na položaj. Naime, došao je s položaja zamjenika američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda. Paula Wolfowitza često se u medijima opisuje kao 'arhitekta' američke intervencije u Iraku.

No, Wolfowitz je pristao na ostavku tek kada je u službene dokumente o njegovom slučaju ušla formulacija da je on bio uvjeren da je u slučaju zaposlenice banke Shaha Ali Rize – s kojom je u romantičnoj vezi – 'postupao u skladu s etičkim pravilima' te da je cijelo vrijeme postupao 'u dobroj vjeri'. Upravni odbor Svjetske banke je priopćio da je prihvatio ovu Wolfowitzovu tvrdnju.

No, Wolfowitzovo je čelništvo tijekom posljednjih par tjedana – piše Business Week - postalo strašan teret za Svjetsku banku, međunarodnu ustanovu kojoj je cilj eliminacija siromaštva u svijetu. Naime, s kompromitiranim šefom banci je bilo teško od razvijenih zemalja dobiti donacije za oko 20 milijardi vrijedan godišnji proračun.

Glavna aktivnost banke sastoji se u davanju beskamatnih zajmova najsiromašnijim zemljama u cilju eliminacije siromaštva, poboljšanju zdravstva i školstva, te izgradnji infrastrukture u zemljama u razvoju – piše Business Week.

Dnevnik San Francisco Chronicle objavio je članak o Shaha Ali Rizi, zaposlenici Svjetske banke zbog čijeg je unapređenja te povišice plaće i došlo do ovog slučaja.

Shaha Ali Riza, arapska feministica s diplomom Oxforda, u ranim pedesetim godinama, opisuje se u članku kao 'vrlo inteligentna i - vrlo ljuta'.

Po dolasku Paula Wolfowitza na dužnost direktora, Shaha Riza je premještena iz Svjetske banke u američko Državno tajništvo – kako bi se izbjegao sukob interesa. Prema etičkim pravilima Svjetske banke – i niza drugih javnih ustanova - nije dopušteno da bračni ili izvanbračni partneri nadgledaju jedan drugog na radnom mjestu.

No, ostala je na platnom spisku banke, i nakon izvjesnog vremena bruto godišnja plaća joj je porasla sa 133 tisuće dolara na 193 tisuće dolara. Plaća joj je bila viša od plaće državne tajnice – primijetili su mnogi američki mediji.

'Ironija je da sam se u svojoj karijeri uvijek zalagala za prava žena u arapskom svijetu, a da sam na kraju ostala bez vlastitih prava, u ustanovi u kojoj sam radila' – navodi izjavu Shaha Rize San Francisco Chronicle.

XS
SM
MD
LG