Linkovi

Paul Wolfowitz odlazi s čela Svjetske banke 30. lipnja


Direktor Svjetske banke Paul Wolfowitz podnijet će ostavku na položaj 30. lipnja.

Razlog ostavci je kršenje etičkih pravila ove ustanove, prema kojima je Paul Wolfowitz ušao u sukob interesa, kada je jednoj uposlenici banke – s kojom održava dugogodišnju romantičnu vezi – izradio vrlo povoljno unapređenje te povišicu plaće.

Priopćenje o Wolfowitzovoj ostavci objavio je Upravni odbor banke, nakon višednevnih raspri treba li direktora otpustiti s posla, zbog kršenje etičkih pravila.

Bijela je kuća objavila da će predsjednik George Bush uskoro objaviti ime novog kandidata za direktora Svjetske banke. Na tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, predsjednik Bush je izrazio žaljenje zbog skandala. Iako je predsjednikova podrška Paulu Wolfowitz bila čvrsta do kraja, predsjednik je rekao da mu je 'žao što se cijela situacija ovako razvijala'.

Posebni panel koji je istraživao slučaj, zaključio je da je direktor Wolfowitz prekršio odredbe svog ugovora s bankom, kao i druge norme ove ustanove.

Medijska izvješća navode da je Paul Wolfowitz posljednjih dana pregovarao s upravom banke u pokušaju da ublaži formulacije u službenim dokumentima koje se odnose na njegov prekršaj, u zamjenu za njegovu ostavku.

Europske zemlje su posljednjih tjedana vršile pritisak da Paul Wolfowitz ode s položaja, dok ga je podržao, osim vlade SAD, jedino Japan.

XS
SM
MD
LG