Linkovi

Pacifistički korijeni Majčinog dana


Danas se u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama svijeta obilježava Majčin dan. Da vidimo što tim povodom pišu američke novine:

Uvodničar dnevnika Brattleboro Reformer iz savezne države Vermont piše da je Majčin dan 'prilika da se zahvalimo našim mamama za sve ono što su učinile za nas'. 'U Americi je to dan odlaska u restoran, na ručak ili večeru. Omiljeni dan cvjećara, proizvođača čokolade i čestitki…'

No, ovaj blagdan nije tako i počeo. 'Korijeni mu leže u krvoproliću američkog građanskog rata, te u naporu jedne žene da ujedini majke svijeta u svrhu sprečavanja novih ratova i postizanja globalnog mira' – piše Brattleboro Reformer.

Američka pjesnikinja Julia Ward Howe, jedna od najpoznatijih aktivistica za ukidanje ropstva, bila je toliko užasnuta stradanjima za vrijeme rata između Sjevera i Juga da je ostatak života posvetila promoviranju mira. 1914. – nekoliko godina nakon njene smrti – Majčin je dan proglašen američkim nacionalnim blagdanom.

'No, njegova svrha – borba za mir – ubrzo je zaboravljena' – piše komentator lista iz Vermonta, koji dodaje da je danas – u petoj godini rata u Iraku - 'poruka Julije Ward Howe relevantnija nego ikad'. List poziva svoje čitatelje da umjesto da kupuju cvijeće i bombonijere, pošalju donaciju ne-profitnoj organizaciji 'No More Victims' koja financira liječenje ranjene iračke djece u Americi.

Dnevnik Milwaukee Journal Sentinel objavljuje članak dviju lokalnih mirovnih aktivistica o tome kako oživiti prvotnu svrhu Majčinog dana. Evo nekih od savjeta:

'Iako se na televiziji stalno govori o ratu i sukobima, podučite svoju djecu o ljudima koji rade za mir. Neka ti ljudi postanu njihovi uzori.'

'Podučite ih da je bolji svijet moguć.'

'Budite uzor svojoj djeci – pokušajte dnevne sukobe riješiti kompromisom i mirenjem'.

'Pomognite svojim donacijama mirovne organizacije'.

'Kada glasate, objasnite djeci zašto ste glasali za konkretnog kandidata' – piše u današnjem komentaru koji je objavio list Milwaukee Journal Sentinel.

XS
SM
MD
LG