Linkovi

Usvajanje djeteta - alternativni put k majčinstvu


Danas se u Americi obilježava Majčin dan. Taj se dan slavi i u mnogim drugim državama u svijetu, u čast majčinoj predanosti djeci. No, taj je dan od posebne važnosti i za milijune majki koje su usvojile djecu. Sjedinjene Države ove godine obilježavaju desetu godišnjicu zakona kojim je unaprijeđen sustav o zbrinjavanju i usvajanju djece.

Michelle, žena u svojim četrdesetim godinama koja živi u Los Angelesu u Kaliforniji, saznala je prije desetak godina da ne može imati djecu. Odlučivši se na usvojenje, Michelle i njen suprug Leslie željeli su posvojiti novorođenče, baš kao i većina roditelja u Sjedinjenim Državama koji se odluče posvojiti dijete, kako im bi im bliži bio osjećaj da su dobili vlastito dijete.

Nebrojeni Amerikanci nalaze se na listi čekanja u američkim agencijama za posvojenje dojenčadi. Stoga brojni roditelji, poput Michelle, kontaktiraju međunarodne agencije za posvojenje djeteta, koje tvrde da u njih postoji veliki broj novorođenčadi za usvojenje. Tada su se Michelle i Leslie pokolebali. Kao da ih je, kako kažu, udario veliki kamen. Budući da su svjesni da u njihovom okrugu Los Angeles ima mnogo djece koje su zbrinute kod obitelji i koju će na kraju trebati posvojiti, zapitali su se zašto traže djecu van Los Angelesa kada to mogu napraviti i u svom kraju.

Michelle je kontaktirala losanđeleski Ured za obiteljske poslove i tako došla do programa ubrzanog posvojenja pod nazivom Fost-Adopt. "Kada je u Kaliforniji dijete privremeno zbrinuto u obitelji, djelatnici socijalne službe ne dozvoljavaju mu da se u njoj trajno zadržava. Djeca imaju ograničeno vrijeme do kojeg ostaju kod tih obitelji, po isteku kojeg ulaze u takozvani Fost-Adopt program. Tako ljudi poput Leslija i mene mogu preuzeti to dijete da živi s nama i da se mi brinemo o njemu sve dok nam se ne omogući da ga usvojimo” kaže naša sugovornica.

Losanđeleski Fost-Adopt program postoji u ovom ili onom obliku i u drugim dijelovima Sjedinjenih Država. Gloria Hochman, glasnogovornica Nacionalnog centra za usvojenje djece Philadelphiji u saveznoj državi Pensilvaniji, kaže da se ta reforma zakona prvenstveno zalaže za dobrobit zbrinute djece: "Taj je zakon je uvelike promijenio način na koji su socijalne službe počele tretirati djecu. Natjerao ih je da prate biološke roditelje i saznaju da li će oni ikada biti sposobni uzeti djecu natrag te što se može učiniti da do toga dođe. Zato je savezna vlada uskočila i odredila da, ako je dijete već bilo zbrinuto u obitelji 15 mjeseci, mora se uzeti u obzir kao kandidat za posvojenje. Moramo se zauzeti za to dijete. Ne smijemo ga ostaviti u privremenoj obitelji u nedogled.”

Hochman dalje kaže da je prvenstveni cilj socijalne službe vratiti dijete biološkim roditeljima, no ukoliko su oni ocijenjeni nepodobnim, ukida im se pravo na roditeljstvo i, nakon 22 mjeseca njihovo se dijete daje na posvojenje. Od 550 tisuća djece privremeno zbrinutih u obiteljima, oko 114 tisuća se mogu posvojiti, dodaje ona.

Parovi poput Michelle i Leslie, nakon što su platili nekoliko tisuća dolara za administrativne i druge troškove, mogu preko programa kao što je Fost-Adopt aplicirati da se brinu o djeci i kasnije ih usvoje. Kada su 2001. godine ušli u Fost-Adopt program, Michelle i Leslie su prvo bili podvrgnuti detaljnoj istrazi od strane socijalnih radnika iz okruga Los Angeles, a zatim su pohađali roditeljski tečaj, koji je uključio i tečaj prve pomoći. Nakon što su im djelatnici socijalne službe posjetili dom kako bi se uvjerili da je siguran i prikladan za život, Michelle i Leslie posjetili su jednu obitelj koja se brinula za dvoipolgodišnju Daižu. Kažu da nikada neće zaboraviti taj trenutak. Michelle i djevojčica odmah su osjetili sponu koja ih veže.

A nekoliko mjeseci kasnije su je i usvojili. Michelle, koja je bijelkinja i Leslie, pola Anglosaksonac a pola Hispanik, usvojili su i Dešell, šesnaesto-mjesečnu sestru Afro-Amerikanke Daiže. Rasa djevojčica Michelle nije predstavljala nikakvu prepreku. One su, kaže, njihova djeca. Prema podacima američkog Ministarstva zdravstva više od 2 milijuna usvojene djece mlađih od 18 godina živi u američkim kućanstvima. Dužnosnici se nadaju da će stotine tisuća onih koji su još privremeno zbrinuti biti posvojeno u privržene i postojane obitelji.

XS
SM
MD
LG