Linkovi

Britanski premijer upozorio da postoje i 'drugačiji načini' oslobađanja britanskih mornara iz iranskog zatočeništva, ukoliko diplomacija ne bude uspješna


Britanski premijer Tony Blair upozorio je Iran da će napori njegove zemlje da oslobodi 15 pripadnika svoje ratne mornarice 'ući u drugačiju fazu', ukoliko diplomatski napori budu neuspješni.

Blair nije želio ulaziti u podrobnosti, no rekao je da se nada da će se Teheran na kraju uvjeriti kako ne postoji opravdanje za daljnje zadržavanje petnaestorice britanskih mornara i marinaca.

Oni su zarobljeni u petak, nakon inspekcije jednog plovila u blizini iračke obale. Sada se nalaze u Teheranu gdje su podvrgnuti ispitivanjima. Iran tvrdi da su Britanci ušli u iranske teritorijalne vode, što London odbacuje.

******

Američka ratna mornarica u Perzijskom zaljevu izvodi svoje najveće vježbe od 2003. godine.

Vježbe se dovijaju u trenutku pojačanih napetosti s Iranom, nakon iranskog zarobljavanja petnaestorice britanskih mornara.

U američkim vježbama sudjeluje više tisuća vojnika i dva nosača aviona. Cilj vježbe je pokazati da je američka vojska sposobna voditi operacije u ovoj regiji, koje su dio općeg plana održavanja sigurnosti i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG