Linkovi

Iran zarobio 15 britanskih mornara u Perzijskom zaljevu


Iranske pomorske snage zarobile su 15 britanskih mornara i marinaca u sjevernom dijelu Perzijskog zaljeva. Britanska i iranska vlada daju suprotne izjave oko toga jesu li se britanske snage nalazile u iranskim ili iračkim teritorijalnim vodama.

Koalicijsko mornaričko zapovjedništvo u Bahrainu priopćilo je da su jučer dva britanska čamca obavljala rutinske operacije u iračkim vodama. Nakon što su pregledale jedan manji čamac i dopustile mu da produži plovidbu, britanske mornare okružile su brojnije snage mornarice Iranske revolucionarne garde. Prema navodima koalicije, nije bilo izmjene vatre.

Putem iranskog ambasadora u Londonu britanska vlada zatražila je trenutni i sigurni povratak britanskih mornara, marinaca i njihove opreme. Iranska vlada zatražila je pak od britanskog veleposlanika u Teheranu da pojasni zašto su se britanski vojnici nalazili u iranskim vodama.

Glasnogovornici Bijele kuće i Pentagona pozvali su na puštanje pripadnika britanskih oružanih snaga. Sličan incident dogodio se prije tri godine, a tada zarobljenih šest britanskih mornara pušteno je na slobodu nakon tri dana.

XS
SM
MD
LG