Linkovi

Rusija dala ultimatum Iranu?


Rusija dala Iranu ultimatum zbog obogaćivanja urana – naslov je u današnjem New York Timesu. Njujorški dnevnik izvještava da je Moskva prije nekoliko tjedana informirala Teheran kako mu neće isporučivati nuklearno gorivo za gotovo dovršenu nuklearnu elektranu Bushehr ukoliko Iran ne prestane obogaćivati uran kao što je zatražilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američki predsjednik Bush je godinama vršio pritisak na Vladimira Putina da prestane pomagati Iran no ruski je čelnik to odbijao. A što ga je navelo da promjeni stav? New York Times piše da razlog vjerojatno leži u nedavnoj javnoj raspravi dvije strane oko toga je li Iran platio Rusiji. Nismo sigurni o kakvoj se kombinaciji komercijalnih i političkih motiva ovdje radi, izjavio je jedan dužnosnik američke administracije.

S domaće političke scene…Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše da je posao ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa sve upitniji. Gonzales se, podsjetimo, našao na udaru kritika zbog optuštanja osam državnih tužitelja. Kritičari tvrde da je to učinjeno iz političkih razloga. I dok je Bijela kuća prije nekoliko dana davala nedvosmislene poruke kako Gonzales uživa povjerenje predsjednika Busha glasnogovornik Bijele kuće izjavio je jučer da se Bijela kuća nada da će Gonzales ostati. On, naglašeno je, ima povjerenje predsjednika Busha, ali nitko nije dovoljan prorok da zna što će donijeti slijedećih 21 mjesec, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

XS
SM
MD
LG