Linkovi

Predsjednik Bush pozvao Kongres da izglasa proračun za iračku misiju, ali bez 'uvjeta i rokova'


Na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, počela je debata o zakonskoj mjeri koja bi postavila rok za povlačenje američke vojske iz Iraka.

Riječ je o proračunskoj odredbi koja predviđa financiranje iračke misije najduže do rujna sljedeće godine, u vrijednosti od oko 124 milijarde dolara.

Predsjednik Bush je još jednom zatražio od Kongresa da usvoji njegov zahtjev za izvanrednim budžetom za Irak bez dodatnih uvjeta. Američki je predsjednik izjavio da Kongres mora usvojiti ovu zakonsku mjeru što prije.

Američki ministar obrane Robert Gates je izjavio da bi se bilo kakav prekid financiranja oružanih snaga mogao odraziti na njihovu borbenu gotovost. U međuvremenu Zastupnički dom planira za danas glasovanje o ovoj mjeri u koju je uključeno 90 milijardi dolara za financiranje rata u Iraku i Afganistanu.

Taj zakonski prijedlog traži da se američke psotrojbe povuku iz Iraka do kraja kolovoza sljedeće godine. Predsjednik Bush je zaprijetio da će uložiti veto protiv takvog zakonskog prijedloga.

XS
SM
MD
LG