Linkovi

Obješen Saddamov dopredsjednik Taha Yasin Ramadan


Jedan irački dužnosnik je priopćio da je obješen bivši dopredsjednik Saddama Husseina Taha Yasin Ramadan. Do izvršenja smrtne kazne došlo je rano jutros, a nakon što je proglašen krivim za sudjelovanje u ubojstvu 148 šijita 1982. godine. Osuđen je prošle godine zajedno s bivšim iračkim diktatorom i šest drugih suoptuženika. Saddam je obješen u prosincu, a druga dvojica osuđenih u siječnju.

Do ovog razvoja događaja dolazi u trenutku kad dvije anketa javnog mnijenja pokazuju da Iračani imaju pomiješano mišljenje o ratu u njihovoj zemlji, četiri godine nakon invazije koju su predvodile Sjedinjene Države. Prema jednoj od tih anketa, 90 posto Iračana vjeruje da će oni ili neko iz njihova domaćinstva biti žrtva nasilja. Međutim druga anketa pokazuje da tri četvrtine stanovništva smatra kako je njihov život sad bolje negoli je bio za vrijeme režima Saddama Husseina.

Četvrtu obljetnicu početka rata u Iraku, američki predsjednik je obilježio kraćim govorom iz Bijele kuće.

Predsjednik Bush je na početku govora izjavio da je danas razgovarao s iračkim premijerom Malikijem i američkim vojnim zapovjednikom u Iraku, generalom Petraeusom, koji su bili povezani video linkom iz Bagdada, dok su u Bijeloj kući, zajedno s predsjednikom, bili državna tajnica Condoleezza Rice, ministar obrane Robert Gates, te savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

George Bush je podsjetio Amerikance na sve što je postignuto u Iraku u protekle četiri godine, od svrgavanja Saddama Husseina do provođenja izbora, ali je naglasio da mnogo toga još treba učiniti:

"Najvažnije u ovom trenutku je osigurati Bagdad, obučiti iračke snage sigurnosti i vojnike … kako bi oni mogli preuzeti odgovornost za vlastiti narod. Još je rano kazati ima li učinka slanje dodatnog broja vojnika, ali treba imati na umu da se borimo protiv radikalnih elemenata među šiitima i sunitima te protiv terorista al-Qaide … Kada se osigura Bagdad treba raditi na političkom pomirenju i to je velika zadaća za iračke političke čelnike … Ima znakova napretka, ali još mnogo toga treba učiniti," kazao je predsjednik Bush.

On je izjavio da Kongres sada razmatra plan za ratne troškove i taj račun mora biti čist, samo za vojsku, a ne da se u njega ubacuju i troškovi za pojedine kongresne izborne okruge, koji nemaju nikakve veze s ratnim troškovima:

"Ako se naše snage ubrzo povuku iz Bagdada to će biti katastrofa po našu sigurnost i zbog sigurnosti američkih građana to ne smijemo dopustiti … Naši generali kažu – to neće biti lako postići … Četiri godina nakon početka rata, bitka je teška, ali mi možemo pobijediti," kazao je predsjednik Bush u kratkom obraćanju naciji, zahvalivši se, na kraju, vojnicima i njihovim obiteljima na žrtvama koje podnose.

"Naši vojnici zaslužuju našu punu potporu, bez obzira što se događa u Washingtonu," poručio je predsjednik Bush u svom govoru.

XS
SM
MD
LG