Linkovi

Potraga za nestalima u Iraku - bez kraja za rodbinu


Današnji New York Times piše o nestalim osoba u Iraku. Suprug Intisar Rashid posjećuje ju u njenim snovima odjeven u plavu policijsku uniformu kakvu je nosio onaj dan kad je nestao. Ona neumorno traga za njim, još od jednog četvrtka prije dva mjeseca kad se on, inače otac petero zajedničke djece, nije pojavio kući s posla. Sreli smo je prošli tjedan u tzv. Zelenoj zoni gdje je pregledavala baze podataka o Iračanima koje su zatvorile američke snage. Već je u nekoliko navrata obišla bagdadske mrtvačnice, svaku bolnicu u gradu i brojna ministarstva iračke vlade u potrazi za čovjekom kojeg voli.

Protekla godina vrtoglavog nasilja stvorila je tisuće ljudi poput gospođe Rashid – ljude tužnih očiju uhvaćenih u beskonačni krug potrage i razočarenja. Opterećeni tugom bez kraja ili odgovora, oni su sučeljeni i s užasima raznim i rascjepkanim kao i sam Irak. Jesu li mog sina, supruga ili oca ubili tzv. odredi smrti i sakrili njegovo tijelo? Je li uhićen? Nalazi li se u legitimnom zatvoru s neregistriranim imenom, ili je zatočen u tajnom podrumskom zatvoru s maskiranim mučiteljima? Protekli mjesec je tri tisuće Iračana posjetilo Nacionalni irački centar za pomoć kojeg vode Amerikanci u Zelenoj zoni tražeći nestale rođake. To je otprilike – piše današnji New York Times – tri puta više negoli prošlog proljeća i 50 posto više negoli u prosincu prošle godine.

Jutrošnji Christian Science Monitor piše o tome kako inflacija nagriza pomake koji su ostvareni u povećavanju nadnica Amerikanaca. Brian Fortinberi, koji vodi restoran u Colorado Springsu, kaže kako osjeća povećanje maloprodajnih cijena na svakom koraku. Cijena govedina povećala se 10 posto od siječnja. Voće i zelena salata također su skuplji. Porasle su i cijene benzina što povećava troškove kad kupci naručuju hranu uz dostavu iz njegovog restorana. K tome, glasači u Koloradu upravo su odobrili zakon kojim se povećava minimalna nadnica uposlenika u toj saveznoj državi, što je njemu povećalo izdavanje za plaće zaposlenih.

Milijuni Amerikanaca osjećaju iste efekte povećanja cijena. U protekla dva mjeseca stvarna zarada američkih uposlenika, tj. ona prilagođena stopi inflacije, zapravo je zabilježila pad. To ukazuje na trend koji je u suprotnosti s prošlom godinom, kad je zbog pada cijena energije zabilježeno povećanje stvarnog prihoda. Potrošači su pogođeni iz nekoliko smjerova – piše jutrošnji Christian Science Monitor – a to je očito utjecalo na njihovo povjerenje u američko gospodarstvo, kako pokazuje Indeks povjerenja potrošača Sveučilišta Michigan, objavljen u petak.

XS
SM
MD
LG