Linkovi

Abramowitz: 'Nedefinirani status Kosova doprinosi nestabilnosti regije'


Bivši visoki dužnosnik američke diplomacije Morton Abramowitz u tjedniku Newsweek piše u prilog državne neovisnosti Kosova, koju bi – u skladu s planom Marttija Ahtisaarija – nadgledala međunarodna zajednica.

'Argumenti u prilog nezavisnosti temelje se na činjenici da je Srbija iznimno loše vladala Kosovom, što je krajem prošlog desetljeća kulminiralo masovnim etničkim čišćenjem' – piše Abramowitz.

Nedefinirani status Kosova doprinosi nestabilnosti regije, u kojoj je – piše ovaj bivši američki diplomat – također vidljiv i jedan razmjerno nov fenomen: rastuća snaga albanskog naroda, i to ne samo na Kosovu i u Albaniji, gdje su Albanci većina, već i u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. 'U interesu je Europe da se Albanci angažiraju na izgradnji zemalja u kojima žive, umjesto da se sve te albanske zajednice počnu ujedinjavati u zajednički, pan-albanski nacionalni projekt. Upravo bi do toga moglo doći, ukoliko međunarodna zajednica pogrešno riješi pitanje statusa Kosova' – upozorava Morton Abramowitz u komentaru koji objavljuje tjednik Newsweek.

Morton Abramowitz dodaje da će Kosovo – ukoliko Rusija u Vijeću sigurnosti uloži veto protiv Ahtisaarijeva plana – vjerojatno samo proglasiti državnu neovisnost.

******

Dnevnik Houston Chronicle piše o međunarodnom skupu u Bagdadu, na kojem su se jučer okupili diplomati iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, predstavnici Iraku susjednih zemalja te čelnici iračke vlade. Cilj sastanka je bio proučiti načine da se stabilizira situacija te prestane vjersko nasilje između sunita i šijita.

No, kako piše dnevnik iz Teksasa, sastanak će možda najviše ostati zapamćen kao rijetka prigoda za izravni dijalog američkih i iranskih diplomata.

Veleposlanik Sjedinjenih Država u Iraku Zalmay Khalilzad – inače rođen u Afganistanu – pozdravio je iranskog kolegu na perzijskom jeziku, no tu je diplomatska kurtoazija, kako izgleda i prestala.

Američki su diplomati ukazali na 'torbu punu dokumenata' koji dokazuju da Iran naoružava šijitske paravojne snage u Iraku. Iranski je diplomat izjavio da Amerika 'optuživanjem drugih želi prikriti svoj neuspjeh'.

Dnevnik Houston Chronicle u svom članku navodi riječi neimenovanih dužnosnika koji su nazočili jučerašnjim razgovorima u Bagdadu.

Bez obzira na možda povišeni ton, američki veleposlanik Khalilzad izjavio je da su razgovori bili 'konstruktivni' te da su oni 'tek prvi korak'. Šef iranskog izaslanstva Abbas Araghchi izjavio je da stabilnost Iraka ovisi o povlačenju stranih snaga, a za jučerašnje razgovore rekao je da su bili 'vrlo dobri'.

XS
SM
MD
LG