Linkovi

Pregovori o Kosovu završeni bez rezultata; o 'Ahtisaarijevom planu' odlučuje Vijeće sigurnosti


Pregovori o statusu Kosova završeni su bez rezultata. O sudbini prijedloga odlučuje krajem ožujka Vijeće sigurnosti UN-a.

Nakon 14 mjeseci, u Beču je bez rezultata završena finalna runda pregovora o statusu Kosova. Potencijal za daljnje pregovore ne postoji više - izjavio je voditelj pregovaračkog procesa Martti Ahtisaari, žaleći da se strane 'nisu pomakle niti koraka'. 'Njihovi stavovi ne sadrže ništa zajedničkoga' - ustvrdio je Ahtisaari.

Izaslanstva Begrada i Prištine razišla su se bez pozdrava.

Konačnu bi riječ trebalo dati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda krajem ovog mjeseca.

'Rješenje za Kosovo nužno je, bez daljnjih odgađanja' - komentirao je povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn. Rehn je za Ahtisaarijev prijedlog rekao da je 'realistični kompromis' i 'okvir za buduće stabilno, demokratsko i multietničko Kosovo'.

Kosovski je predsjednik Fatmir Sejdiu Ahtisaarijev prijedlog sa statusom Kosova veoma bliskim potpunoj nezavisnosti označio 'budućnošću za Kosovo, modernu državu koja će procvjetati nakon povijesti otpora stranom okupatoru'.

'Otimanje Kosova Srbiji predstavljati će najopasniji presedan u povijesti UN-a, a ponuđeno rješenje krši međunarodno pravo' - komentirao je , s druge strane, premijer srpske Vlade u odlasku Vojislav Koštunica. On je pozvao na nastavak pregovora.

Vijeće sigurnosti će ili izglasati ili odbiti Ahtisaarijev plan za Kosovo. Beograd ozbiljno računa na ruski veto ponuđenoj soluciji budući da nju nisu prihvatile obje strane.

XS
SM
MD
LG