Linkovi

Reakcije na Putinovu kritiku o 'američkom nametanju političkih rješenja'


Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno oštro kritizirao politiku Sjedinjenih Država, što je mnoge u Americi a i u Europi navelo da s upitaju koje su zapravo namjere Moskve te kakvo je stanje odnosa Moskve i Washingtona.

U govoru na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Munchenu, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da nameću svoje ideje drugim nacijama – na planu ekonomije, politike, školstva i kulture.

"To je iznimno opasna praksa. Nitko se više ne osjeća sigurnim. Više se ne možete pouzdati u međunarodno pravo. Takva politika stimulira utrku u naoružavanju. Korištenje vojne sile neizbježno dovodi do toga da druge zemlje nastoje razviti oružje masovnog uništavanja" - rekao je ruski predsjednik.

Predsjednik George Bush reagirao je na Putinov govor rekavši da između dvije zemlje postoje razlike, no da on ima iznimno povjerenje u ruskog kolegu. 'Ne slažemo se u vezi NATO saveza. Ja – za razliku od ruskog predsjednika - mislim da je situacija stabilnija zbog toga što se NATO proširio' – rekao je gospodin Bush.

Predsjednik Litve Valdus Adamkus ne pridaje veliku važnost Putinovim riječima. 'Ruski predsjednik nas ne može razuvjeriti kada su u pitanju naše ideje, smjer kojim idemo' – rekao je predsjednik Litve.

Međutim, Ariel Cohen iz washingtonske Zaklade Heritage tvrdi da ruski predsjednik ima dugoročniji plan. Manipulirajući raširenim anti-amerikanizmom, koji je očit u Europi i na Srednjem istoku, Putin slabi sadašnji globalni sustav svjetske sigurnosti. "Takva politika Rusiji također vrlo odgovara. Rusija na Srednjem istoku zbog nje lakše prodaje svoje nuklearne reaktore, svoje naoružanje. Na arapskom tržištu Moskva nudi oružje čija se vrijednost mjeri milijardama dolara" - tvrdi Ariel Cohen.

Vladimir Putin je u svom govoru u Munchenu optužio i Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi, da se navodno miješa u unutrašnje poslove drugih zemalja. Moskva tu očito misli na dužnost ove međunarodne organizacije da prati regularnost izbora u zemljama članicama. Američki kongresnik Alcee Hastings, bivši čelnik američke parlamentarne delegacije u OESS-u kaže da je praćenje regularnosti izbora, u bilo kojoj zemlji članici, legitimna svrha ove organizacije, te da Putinova kritika jednostavno ne stoji.

Bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Bolton kaže da uopće ne razumije Putinove kritike: "Putinov govor ne odražava stvarno stanje američko-ruskih odnosa. Primjerice, nebrojeno smo puta uvjeravali Moskvu da naš novi raketni štiti nije uperen protiv Rusije, već je njegova svrha obrana od mogućih napada iz Irana ili Sjeverne Koreje."

John Bolton smatra da Putinov govor ukazuje na potrebu bolje komunikacije s Moskvom na diplomatskom planu te se nada da kritike iz govora na upućuju na trajnu promjenu u ruskoj vanjskoj politici.

XS
SM
MD
LG