Linkovi

Obrambeni raketni štit u središnjoj Europi nije usmjeren protiv Rusije


Američka administracija ponovila je da uspostava obrambenog raketnog štita u središnjoj Europi nije usmjerena protiv Rusije. Ovakva izjava uslijedila je nakon upozorenja da bi se Moskva mogla povući iz sporazuma o smanjenju raketnih arsenala dogovorenog sa Sjedinjenim Državama nakon Hladnog rata.

Američki dužnosnici kažu da je Rusija konzultirana na različitim razinama oko planova i namjera Sjedinjenih Država u vezi uspostave raketnog štita u Srednjoj Europi. Oni dodaju da su zbunjeni opetovanim zajedljivim reakcijama Moskve. Bushova administracija prošlog je mjeseca objavila da otvara službene pregovore s Poljskom i Češkom oko podizanja temeljnih elemenata raketnog štita u tim zemljama.

Taj sustav, kažu dužnosnici, bio bi usmjeren na zaštitu Europe i Sjedinjenih Država, bilo od jedne rakete ili cijele salve balističkih projektila iz zemalja izoliranih od strane međunarodne zajednice. Takav sustav, tvrde oni, ne bi mogao neutralizirati ili zaprijetiti ruskim nuklearnim potencijalima. No ruski predsjednik Vladimir Putin dva puta je osudio američki plan te je rekao da će Rusija odgovoriti vrlo učinkovito.

Ruske agencije prenijele su izjavu ruskog generala Jurija Balujevskog koji je rekao da bi se, ako Sjedinjene Države nastave sa svojim planom, Moskva mogla povući iz sporazuma iz 1987. godine kojim se ograničava broj raketa srednjeg dometa.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je da ne zna je li rusko upozorenje formalo predočeno Sjedinjenim Državama, ali je ponovio stav da raketni štit ne predstavlja prijetnju Moskvi. "Plan o uspostavi raketnog štita ni na koji način nije usmjeren protiv Rusije. Mi želimo osigurati Sjedinjene Države te naše prijatelje i saveznike od mogućih raketa iz zemalja poput Irana. Mi smo, u stvari, ponudili Rusiju suradnju po pitanju raketne obrane i ta ponuda još uvijek stoji. Znam kako su Rusi reagirali na naš plan i ne mogu točno reći zašto, ali to sigurno nije zbog pomanjkanja naših objašnjenja i jamstava".

Prema američkom planu baterija od deset raketa presretača bila bi smještena u Poljskoj i povezana sa sofisticiranim protu-raketnim radarskim sustavom stacioniranim u Češkoj. Američki kažu da bi raketni štit mogao biti operativan do 2012. godine kada bi se, kako se vjeruje, Iran mogao domoći kapaciteta za dalekometni raketni udar.

Nedugo nakon dolaska predsjednika Busha na vlast američka vlada intenzivirala je napore za izgradnju raketnog štita ograničenih kapaciteta. Neki elementi tog štita upravo se grade na Aljasci. Domaći protivnici programa u Kongresu kažu da se radi o skupom projetku koji košta više milijardi dolara, koji dovodi do destabilizacije te je malo vjerojatno da će biti učinkovit.

XS
SM
MD
LG