Linkovi

Američka državna tajnica osudila ruske prijetnje Poljskoj i Češkoj


Američka državna tajnica Condoleezza Rice osudila je ruske prijetnje Poljskoj i Češkoj, koje su uslijedile nakon što su vlade ovih dviju država navijestile da će vjerojatno na svom teritoriju prihvatiti američke protu-raketne sustave za obranu.

Podsjetimo, ruski vojni dužnosnik odgovoran za raketno naoružanje nedavno je izjavio da Poljska i Češka mogu postati legitimni ciljevi ruskih raketa, ukoliko se na njihovom teritoriju postavi ovo američko oružje.

U izjavi u Berlinu šefica američke diplomacije izjavila je da žali zbog nedavnih izjava ruskog generala Nikolaija Solovtsova. Državna tajnica Rice je dodala da je Washington Moskvi u niz navrata objasnio svoje planove u vezi s razmještanjem anti-raketnog obrambenog sustava. Američki su diplomati ruskoj vladi objasnili da je svrha anti-raketnog štita obrana od projektila koji bi mogli biti lansirani iz Irana ili slične zemlje koja djeluje protivno međunarodnoj zajednici.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je izjavio da je Moskva i dalje vrlo zabrinuta zbog najavljenog postavljanja američkog anti-raketnog naoružanja u Središnjoj Europi. No, Lavrov je dodao da njegova zemlja 'neće s Washingtonom ulaziti u novu utrku u naoružavanju'. Šef ruske diplomacije je također naglasio zabrinutost Moskve širenjem NATO saveza u Istočnoj Europi.

Francuska ministrica obrane Michelle Alliot-Marie pozvala je danas u Moskvi na dijalog, 'kako bi se odagnale ruske sumnje'.

XS
SM
MD
LG