Linkovi

Kandidati za Grammyja u kategoriji suvremenog folk/americana albuma


Glasovi se prebrojavaju i uskoro ćemo znati tko će odnijeti kući nagrade glazbene industrije sa svečanosti dodjele Grammyja, u Los Angelesu, 11. veljače. No, prije toga, upoznajmo konkurente u kategoriji najboljeg suvremenog folk/americana albuma.

U dvije godine, kantautorica Rosanne Cash izgubila je troje najvažnijih ljudi u životu: svog oca Johnnyja, majku Vivian i pomajku June Carter Cash. Iz te je boli nastao album "Black Cadillac", skup pjesama koje govore o smrtnosti, žalovanju i prežaljivanju. To je, bez ikakve sumnje, najbolji album koji je Rosanne Cash napravila u svojoj 25-godišnjoj karijeri, u kojoj je objavila 11 albuma izvornog materijala. To je, isto tako, album koji je vrijedan Grammyja. No, isto vrijedi i za preostala četiri nominirana albuma u istoj kategoriji, od kojih jedan dolazi od umjetnika koji objavljuje prijelomne albume gotovo dvostruko duže od Rosanne Cash. To je Bob Dylan, kojemu je nominiran album "Modern Times".

U konkurenciji za najbolji suvremeni folk-americana album je i "Workbench Songs", Guya Clarka. Poznatiji kao skladatelj nego kao izvođač, Clark je objavio svoj prvi album 1975. Otada, neki od najuglednijih kantautora - poput Johnnyja Casha, Stevea Earlea i Rodneya Crowela – snimali su njegove pjesme. Slušamo "Magdalene", priču o čovjeku koji svoju voljenu nagovara da s njim ode u Meksiko, u novi život.

Album "All the Roadrunning" rezultat je suradnje dugogodišnjih prijatelja Emmylou Harris i Marka Knopflera. Iako su skladbe bile snimane u različito vrijeme, tijekom sedam godina, album zvuči skladno povezan. Većina skladbi, uključujući i naslovnu, odnosi se na život putujućih glazbenika.

Posljednji takmac u ovoj kategoriji je Jackson Browne, nominiran za svoj solistički akustički live album, naslovljen jednostavno – "Solo Acoustic – Volume 1". Među 12 skladbi je i "These Days", koju smo prvi puta čuli 1973.

XS
SM
MD
LG