Linkovi

U nedjelju 49-ta dodjela Grammyja


Američka glazbena industrija okupiti će se u Los Angelesu jedanaestog veljače na godišnjoj dodjeli nagrada Grammy.

Godine 1999. satnik James Blunt bio je jedan od 30 tisuća pripadnika mirovnih snaga NATO-a smještenih u Prištini na Kosovu. Osam godina kasnije on je glazbenik – milijunaš. 1988-me, sedamnaestogodišnja Mary Jane Blige snimila je svoju prvu ploču. Danas ona predvodi u utrci za Grammye sa sedam nominacija. Prije devetnaest godina sastav Red Hot Chili Peppers izgubio je gitarista Hillela Slovaka koji je preminuo od prekomjerne doze heroina. Danas oni su najuspješniji glazbeni sastav suvremene rock glazbe na top listama magazina Billboard. To su samo neke od mnogih priča vezanih za ovogodišnje nagrade.

James Blunt potomak je obitelji s dugom vojnom tradicijom. Kao konjički časnik britanske vojske stajao je u straži pored lijesa kraljice majke tijekom njenog sprovoda 2002-e godine. No James Blunt je također volio pjevati, a njegova je pjesma You are beautiful postala globalni hit. Prošle je godine pjesma You are Beautiful u izvedbi Jamesa Blunta postala prvi hit iz Britanije koji je zasjeo na vrh top liste u posljednjih deset godina. S tom odom posvećenom njegovoj bivšoj djevojci Blunt se natječe u pet kategorija za Grammy.

U konkurenciji za ploču i pjesmu godine s njim će se natjecati Mary J. Blige koja je tijekom posljednjih 16 godina zaradila naslov kraljice hip-hop soula. Tijekom teških mladenačkih godina Blige je pronašla utjehu u glazbi, da bi danas dosegla vrhunac svoje karijere s osam Grammy nominacija i hit singlom Be Without You.

I dok se Mary J. Blige smatra kraljicom Hip hop soula, mnogi će sastav Red Hot Chilli Peppers proglasiti kraljevima modernog rocka. Sastav, osnovan prije 24 godine u Los Angelesu svira poletnu glazbu koja je u suprotnosti s njihovom prošlošću. Pjevač sastava Anthony Kiedis godinama se bori s ovisnošću o heroinu, što je i tema jednog od njihovih najvećih hitova, skladbe Under the Bridge. Suosnivač sastava gitarist Hillel Slovak podlegao je heroinu 1988. a probleme s drogama su imali i ostali članovi. No prošle godine zreliji i mudriji Chilli Peppersi po prvi su se put popeli na vrh američke top liste s albumom Stadium Arcadium, na kojem se nalazi i hit singl Dani California.

XS
SM
MD
LG