Linkovi

Niz umirovljenih američkih generala protivi se slanju pojačanja u Irak


Dnevnik Washington Post nedavno je izvijestio o neslaganjima između Bijele kuće i Združenog stožera oružanih snaga u vezi s prijedlogom da se u Irak pošalju pojačanja, koja bi brojala između 15 i 30 tisuća vojnika. Članak u washingtonskom listu temeljio se na anonimnim izvorima bliskim izvršnoj vlasti, no kako javlja Peter Fedinsky nekoliko umirovljenih generala otvoreno se usprotivilo slanju dodatnih snaga u Irak.

Predsjednik George Bush nedavno je izjavio da razmatra mogućnost slanja dodatnih snaga u Irak, kako bi se okončalo kontinuirano pogoršavanje tamošnje situacije. Umirovljeni general Colin Powell, bivši državni tajnik u vladi Georgea Busha, a prije toga i zapovjednik združenog stožera, izjavio je da - prije slanja pojačanja - treba jasno definirati što se time želi postići te koliko će te postrojbe morati ostati u Iraku.

Colin Powell je u televizijskom intervjuu za mrežu CBS rekao da pojačanja nisu zatražili niti američko zapovjedništvo u Iraku, a niti irački politički vrh: "Irački čelnici žele da im predamo kontrolu nad Bagdadom. Oni ne žele dodatne američke snage. Premijer Maliki je nedavno, nakon sastanka s predsjednikom Bushom, izjavio da smatra da će iračke snage do lipnja moći preuzeti potpunu odgovornost za sigurnost zemlje."

Međutim, umirovljeni general Jack Keane, koji je bio zamjenik zapovjednika združenog stožera, tvrdi da iračke snage nisu u stanju zamijeniti Amerikance, u područjima gdje je američke vojska porazila pobunjenike. Keane smatra da su pojačanja potrebna.

Jack Keane također upozorava da vojska nije u potpunosti primijenila svoju protu-pobunjeničku strategiju: "Nakon što smo izbacili pobunjenike i šijitske odrede smrti iz nekog područja, nismo se posvetili drugoj fazi, koja je isto tako važna, a to je stalna nazočnost u tom području. Tako štitimo tamošnje stanovništvo, a pobunjenici ne mogu preko noći odlaziti u svoje baze."

No, Colin Powell smatra da bi zaštita stanovništva trebao biti zadatak Iračana, a ne Amerikanaca. On smatra da Washington u ovom trenutku mora naglasak staviti na politički pritisak na sunite i šijite, da okončaju svoje sukobe i da osnuju jedinstvene sigurnosne snage.

Umirovljeni general William Odom smatra da je najbolje rješenje – otići iz Iraka što prije. "Treba priznati da ćemo s posljedicama ove situacije živjeti izvjesno vrijeme. Što prije napustimo Irak, to ćemo prije moći obnoviti diplomatsku i stratešku mobilnost. Obnovit ćemo odnose sa zemljama u regiji i sa saveznicima u Europi i Istočnoj Aziji – odnose koji su nazadovali zbog našeg unilateralizma" - kaže ovaj bivši obavještajni časnik.

William Odom smatra da dodatna američka pojačanja neće dovesti do konsenzusa u vezi s iračkim ustavom, kao niti do mira među sunitima i šijitima. Na javnoj sceni Sjedinjenih Država o mogućem slanju pojačanja čuju se različita mišljenja. No, predsjednik Bush je uvjeren da će Amerika na kraju pobijediti u Iraku. Korak k tom cilju je stabilizacija stanja, što bi se – prema planu Bijele kuće – trebalo postići uz pomoć dodatnih vojnih pojačanja.

XS
SM
MD
LG