Linkovi

'Nakon Bugarske i Rumunjske, nikome neće biti lako'


Proširenje će se nastaviti ali će kvalitet procesa pristupanja biti pojačan - dali su do znanja lideri 25 članica Europske unije, na svom zadnjem ovogodišnjem summitu.

'Da, proširenja su dobra za Europu i proširenja su potrebna; mi ćemo svoja obećanja ispuniti, no proces pregovaranja bit će teži, a naši zahtjevi striktniji' - ovako glase elementi 'novog konsenzusa o proširenju'.

Objavili su ih, istina sa satom zakašnjenja od službenog rasporeda - što je vijest sama po sebi - predsjedavajući Europskog vijeća Finac Matti Vanhanen i predsjednik europske Komisije Jose Manuel Barroso.

Summit je počeo mirno. Ispostavilo se da summit čak neće biti isključivo 'turski': usporavanje turskih pregovora suspenzijom osam poglavlja radi odbijanja Ankare da otvori luke i aerodrome Cipranima već su ranije usaglasili ministri vanjskih poslova te je na liderima samo potvrditi mjere.

Dogovoreno je da će se Unija ipak morati 'presložiti iznutra' kako bi lakše funkcionirala u svom proširenom izdanju. Ustavni sporazum u cijelosti neće preživjeti, ali većina zemalja smatra da bi glavnina njegova sadržaja mogla i morala ostati.

Finsko je Predsjedništvo počelo, a njemačko će nastaviti intenzivnu, bilateralnu i povjerljivu - jer s detaljima neće izlaziti u javnost - diskusiju sa svim članicama da bi Nijemci na kraju svoje polovice godine, dakle do lipnja, izašli s prvim izvještajem s idejama što će i kako dalje.

Pripreme za novo proširenje pratiti će ovaj dogovor o unutarnjem ustroju Unije.

Čelnici 25 država članica obećali su da kandidatima neće postavljati nove prepreke jer su i postojeće povisoke, pogotovo kada inzistiraju na striktnom zadovljavanju kriterija - što niti kod jednog dosadašnjeg proširenja nije bio slučaj.

Neće biti lagano zemljama koje žele postati članice Unije, a 'dolaze na red' nakon Bugarske i Rumunjske - pa makar se to zvalo 'pojačavanjem kvalitete procesa pristupanja'. 'Standardi za članstvo se neće snižavati kako bi javnost u Uniji bila sigurna' - objasnio je Komisijin šef Barroso - u sve obaveze preuzete bilo s europske, bilo s kandidatske strane'.

Summit se nastavlja danas.

XS
SM
MD
LG