Linkovi

'Razriješite korupciju i reformu pravosuđa što prije da bi vam kasnije bilo lakše,' poručuje Zagrebu Olli Rehn


Hrvatska je dobro otpočela pristupne pregovore; dakako, potrebni su daljni napori, posebno u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama. Put prema pristupanju Uniji vodi kroz dubinske reforme i on neće nalikovati šetnji parkom. Ovo je zastupnicima, članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, na račun Hrvatske kazao povjerenik za proširenje.

Olli Rehn, - ističe 'po osobnoj procjeni' -, računa da će Hrvatska biti spremna za članstvo do kraja 2008. godine – a hoće li Unija biti spremna za nastavak proširenja trebao bi odlučiti uspjeh rasprave o budućnosti ustavnog sporazuma. Neki smatraju da proširenja nema dok se Unija ne dogovori o radu svojih institucija. Parlamentarci, pak, u nekima s 54 strane dugog popisa amandmana na kratkih šest listova izvještaja o stanju procesa proširenja, sugeriraju da jedina kandidatska zemlja s izgledima za skoriji ulazak ne smije biti taocem unutarnjih nesuglasica članica.

Važna je poruka povjerenika za proširenje da Hrvatska, slijedeći lekcije naučene iz prošlog kruga proširenja, mora već u ovim ranim fazama prilagođavanja za življenje u Uniji razriješiti probleme korupcije i reformirati pravosuđe. Zemlja vrijedno radi, što smo priznali u našoj analizi napretka, no suočava se s velikim izazovima pri čemu je značajno da ne zaboravi ova iskustva, objasnio je povjerenik razloge zašto Bruxelles – ali i hrvatski građani, dodao je – tako glasno insistiraju na sprečavanju korupcije. Kraj desetljeća je u igri za ulazak Hrvatske, sudeći po reviziji srednjoročnog proračuna koja će ga prilagoditi novoj situaciji s 28. zemljom unutra.

XS
SM
MD
LG