Linkovi

Washington: Dragi Hedlu uručena nagrada Međunarodnog centra za novinare


Organizacija Međunarodni centar za novinare, sa sjedištem u Washingtonu dodijelila je godišnju novinarsku nagradu Knight uredniku Feral Tribunea, Dragi Hedlu. Radi se o organizaciji koja pomaže novinarima diljem svijeta da podignu razinu novinarstva u njihovim zemljama naročito onima u kojima ne postoji duža tradicija slobodnih medija.

Pred više stotina novinara, izdavača i direktora medijskih kuća Dragi Hedlu uručena je prestižna nagrada koju je dobio za izvanredno obavljanje novinarskog posla unatoč prijetnjama i pritiscima.

"Ova nagrada veliko je priznanje za mene i potvrda da je ono što sam radio bilo zapaženo ne samo u Hrvatskoj već i znatno šire, dakle, čak i do Sjedinjenih Država i da su oni koji su znali što radim ocijenili da je to bilo vrlo dobro i da ima smisla u jednom širem značenju. Naravno da je uvijek ugodnije dobivati nagrade nego se vući po sudovima i dobivati prijetnje i sigurno da je čovjeku to drago. S druge strane, malo mi je žao da u Hrvatskoj nije bilo takvih priznanja za ono što sam radio, ali dobro…Valjda će to ipak doći na svoje."

Hedl je dodao da nagradu smatra priznanjem redakciji Feral Tribunea u kojoj radi 14 godina i koja je stajala iza njegovih tekstova. Drago Hedl nam je pojasnio kako se njegov rad pročuo s ove strane Atlantika.

"Mene je za ovu nagradu predložila Elizabeth Pond, poznata novinarka koja smatra da je moj rad zaslužio ovakvu nagradu. Koliko znam bilo je nominirano 25 osoba. Na kraju dobili smo je kolegica, voditeljica BBC-a u Bagdadu Shadha al-Jubori i ja. Naravno, lijepo je čuti da je nagrada dodijeljena za – kako se ovdje kaže – izvrsnost u novinarstvu i ona predstavlja jedno priznanje za kontinuitet u tome. Dakle, ne samo za jedan određeni tekst već duži vremenski period koji je ocijenjen kao vrlo uspješan za ono što sam radio u novinarstvu."

Hedl je rekao da bi nagradu volio podijeliti sa svim kolegama koji su se svih ovih godina borili za slobodu medija u Hrvatskoj. «Mislim da će i ova nagrada pridonijeti tome da pozicija Hrvatske, kada se bude ocijenivala sloboda medija, bude nešto viša nego proteklih godina», dodao je Hedl.

U kratkom filmskom osvrtu na njegovu karijeru navedeno je da je Hedl tijekom godina svog rada pisao o ratnim zločinima počinjenima u Osijeku, a da je nagrada za njegovu neustrašivost stigla u obliku prijetnji smrću, premlaćivanja pa čak i optužbi za izdaju. Njegova najveća motivacija u daljnjem radu – kako je istaknuto – jesu obični građani koji ga ponekad zaustave na ulici i kažu mu da ne odustaje jer da su oni na njegovoj strani.

XS
SM
MD
LG