Linkovi

Iznimno uspješan posjet hrvatskog premijera otvorio novu eru u američko-hrvatskim odnosima


Hrvatski premijer Ivo Sanader, zajedno s najbližim suradnicima, okončao je trodnevni službeni boravak u Washingtonu - po općim ocjenama iznimno uspješan -, kojim je započela nova era u američko-hrvatskim odnosima, koji se temelje na partnerstvu i uzajamnom uvažavanju.

Ovaj diplomatski uspjeh Republike Hrvatske je kruna višegodišnjeg zalaganja i upornog rada na poboljšanju i učvršćivanju odnosa između Washingtona i Zagreba u kojem su udjela imali i Vlada i njen premijer, i predsjednik Mesić i Ministarstvo vanjskih poslova i Sabor … ocjena je onih koji prate razvoj američko-hrvatskih odnosa.

Ipak, u središtu je bila američka potpora Hrvatskoj za ulazak u NATO savez. Potporu su sa zadovoljstvom isticali i predsjednik Bush i državna tajnica Rice i ministar obrane Rumsfeld. Tu nema nikakvih sumnji – Amerika će u studenom Hrvatsku čvrsto podržati na summitu NATO saveza u Rigi kako bi mogla postati članom NATO-a 2008.godine. No, kako građane Hrvatske uvjeriti da je ulazak u NATO ono što i oni žele?

"NATO danas više nije ono što je bio za vrijeme Hladnog rata. NATO je danas savez koji brani vrijednosti kao što su demokracija, ljudska prava, sloboda, vladavina zakona, tržišno gospodarstvo … to su i vrijednosti za koje se zalaže Hrvatska. Želio bih reći i ovo – da je Hrvatska kojim slučajem bila članica NATO-a, 1990/91, ne bi se dogodila agresija na Hrvatsku. To moramo znati. Osim toga, u jednom trenutku kada smo trebali 'kupiti vrijeme' da se pripremimo i organiziramo naše oružane snage, kako bi mogli osloboditi zemlju u onim sjajnim akcijama Oluja i Bljesak 1995.godine, došle su mirovne snage i mi smo bili zahvalni.

… Danas u svijetu, treba biti solidaran i na svima nama je, koji smo u vlasti, da zajednički radimo s hrvatskim građanima i komuniciramo o tome – što je to danas NATO savez? Drugo – očekujemo, naravno, i snažnu potporu…Ne možemo govoriti o članstvu Hrvatske u NATO-u, a ne imati nekakav cilj ili nekakav datum … zato je važno to što je rekao predsjednik Bush na razgovorima u Bijeloj kući i to će imati itekakvog značaja na summitu u Rigi," izjavio je hrvatski premijer Sanader.

Nicholas Burns, podtajnik u State Departmentu, govorio je, nakon susreta Bush-Sanader, o američko-hrvatskim odnosima te o izgledima Republike Hrvatske da uđe u NATO savez: "Ovo je povijesni dan za odnose Sjedinjenih Država s Hrvatskom. Mi vam se divimo na onome što ste postigli od 1991.godine do danas. Borili ste se za slobodu protiv tiranije, protiv diktature i u ratu ste bili tako uspješni. Amerikanci se dive ljudima koji se bore za slobodu i to je upravo ono što su Hrvati i učinili. Želio bih naglasiti koliko cijenimo ono što čini hrvatski premijer koji vodi svoju zemlju izravno prema Europskoj uniji i NATO savezu."

Nicholas Burns je naglasio da Sjedinjene Države imaju jedan glas u savezu, ali jak glas te da se nada da će i svi ostali članovi NATO-a odlučiti da se na summitu u Rigi prime novi članovi, a Hrvatska bi trebala biti čelna zemlja u tom procesu. "Hrvatska je simbol za ostatak europskog jugo-istoka, kao što demokratska zemlja i treba biti. Hrvatski utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, na Kosovo i nadamo se na Srbiju, je poput svjetionika kako bi i te zemlje mogle naći svoj put do učlanjenja u NATO i Europsku Uniju…» - kazao je podtajnik u State Departmentu Nicholas Burns rekavši da je stvoreno veliko prijateljstvo između dvije demokratske zemlje – Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

Ivo Sanader je istaknuo kako je sa svim svojim američkim sugovornicima razgovarao o regionalnoj suradnji, a osobito je bilo govora o Bosni i Hercegovini - od sastanka s predsjednikom Bushom do susreta s Condoleezzom Rice, Donaldom Rumsfeldom te dopredsjednikom Dickom Cheneyem: "Želim reći da sam u svakom razgovoru naglasio potrebu održavanja statusa ravnopravnosti, konstitutivnosti i suverenosti hrvatskog naroda u BiH kao temeljne pretpostavke održanja i očuvanja Bosne i Hercegovine. I svi su podržali takvo stajalište. Koristim još jednom prigodu da uputim stanovnicima BiH i poruku: Hrvatska je prijateljska zemlja, Hrvatska će se zauzimati za europsku budućnost BiH, ali u toj Bosni i Hercegovini Hrvati mogu zadržati svoju ravnopravnost, konstitutivnost i moraju biti jednakopravni s ostala dva naroda."

I za kraj, ne smijemo zaboraviti, premijer Sanader je pozvao predsjednika Busha da posjeti Hrvatsku. Novinare je zanimalo u koji kraj Hrvatske bi George W. Bush mogao doći? Sanader je odgovorio: "Gdje i kamo bi trebao doći. Rekao sam mu 'Gospodine predsjedniče, kada ste bili u Njemačkoj bili ste u izbornoj jedinici kancelarke Angele Merkel, neću tražiti od vas da dođete u moju izbornu jedinicu, na što je on rekao – a, što ne? Prema tome, sve je otvoreno!"

XS
SM
MD
LG