Linkovi

Bush: 'Spreman sam izvršiti sve potrebne promjene kako bi misija u Iraku bila uspješna'


Predsjednik George Bush izjavio je da je spreman poduzeti 'sve potrebne promjene' kako bi se u Iraku osigurao uspjeh američke misije te spriječilo nasilje u toj zemlji.

U redovitoj radio poruci naciji, predsjednik je rekao da američki vojni zapovjednici u Iraku kontinuirano prilagođavaju i mijenjaju strategiju, ovisno o stupnju nasilja, pogotovo u glavnom gradu Bagdadu.

Čelni američki zapovjednik u Iraku, general William Caldwell prije nekoliko je dana izjavio da se misija uspostave sigurnosti u Bagdadu – započeta prije dva mjeseca - ne odvija dobro.

Predsjednik je pod pritiskom iz svoje stranke, kao i oporbene Demokratske stranke, da promijeni strategiju u Iraku.

******

U odgovoru Demokratske stranke na predsjednikovu radio poruku, Dianne Farrell – kandidatkinja za Zastupnički dom na skorim izborima – izjavila je da je vlada Georgea Busha u Iraku doživjela neuspjeh te da je vrijeme da američkoj misiji u Iraku odredi novu strategiju.

Dianne Farrell je rekla da predsjednik i Kongres – u kojem većinu imaju republikanci – ne žele priznati da su pogriješili te da ignoriraju savjete vojnih zapovjednika.

Gospođa Farell se posebno založila za ostavku ministra obrane Donalda Rumsfelda, te pozvala građane da glasaju za njezinu stranku jer bi – kako je rekla – 'glas za republikance značio da je misija u Iraku uspješna'.

******

Sunitsko-šijitski sporazum o prekidu međuvjerskog nasilja u Iraku podržao je jedan od najutjecajnijih sunitskih političara, Adnan al-Dulaimi, čelnik najvećeg sunitskog bloka u parlamentu.

Sporazum su jučer u Meki potpisali vjerski čelnici dvije zajednice.

No, nasilje u Iraku se nastavlja – u sukobu iračke policije i paravojnih snaga šijitskog svećenika Moktade al-Sadra u mjestu Amara poginulo je 10 policajaca i 15 Sadrovih pristaša. 90 je osoba ranjeno.

XS
SM
MD
LG