Linkovi

Bush: 'Nezadovoljstvo situacijom u Iraku ne smije dovesti do demoralizacije u vezi sa svrhom naše misije'


S dva tjedna do izbora za Kongres i sve većim brojem američkih žrtava u Iraku, predsjednik George Bush je američkoj javnosti danas ponovio svoje razloge za nastavak daljnjeg angažmana u toj zemlji. Paula Wolfson javlja iz Bijele kuće da je predsjednik, na jutrošnjoj konferenciji za tisak, ponovio svoju odlučnost da pobjedi u iračkom sukobu.

Predsjednik je rekao da je zabrinut gubicima i da zna kako mnogi Amerikanci nisu zadovoljni sa situacijom u Iraku. "Ali to nezadovoljstvo ne smije dovesti do demoralizacije u vezi sa svrhom cijele misije" - rekao je predsjednik Bush.

Tijekom skoro sat vremena dugog susreta s novinarima predsjednik je opisivao situaciju u Iraku u vrlo sumornim tonovima, naglašavajući i postignuti napredak kao i neuspjehe. Ponovno je naglasio da su ulozi u Iraku visoki, dodajući da je ovaj sukob ključan za američku sigurnost. "Da ne mislim kako je naša misija u Iraku vitalna za sigurnost Amerike, doveo bih naše postrojbe sutra kući" - rekao je predsjednik Bush.

On je rekao da vremenski okvir za povlačenje iz Iraka – što predlažu mnogi njegovi politički protivnici – 'nije jedna od opcija'. Međutim, govorio je o važnosti da se odrede ciljevi i kriteriji i da se onda ulože napori u njihovo ostvarivanje.

Američki je predsjednik naglasio da postoje koraci koje mora poduzeti vlada premijera Nourija al-Malikija kako bi zauzdala nasilje i jasno dala do znanja kako je iračka sudbina na kraju u rukama izabranih iračkih čelnika. Nešto prije tiskovne konferencije u Bijeloj kući, u Bagdadu, premijer Maliki je srdito upozorio Sjedinjene Države da ne diktiraju vremenske okvire za okončanje nasilja.

Predsjednik Bush je jasno dao do znanja da se s vremenom američka taktika u Iraku mijenja isto kao i što je evoluirala i taktika neprijatelja. Predsjednik Bush, koji je nekoć u opisivanju situacije u Iraku koristio frazu "nastavljamo istim smjerom", sad naglasak stavlja na fleksibilnost.

U svom je govoru predsjednik spomenuo da su ovaj mjesec ubijena 93 pripadnika američkih oružanih snaga i 300 pripadnika iračkih snaga sigurnosti, dodajući da su napadi i otmice i dalje najozbiljniji problem u zemlji.

XS
SM
MD
LG