Linkovi

Public Agenda: 60 posto Amerikanaca smatra da Bijela kuća vodi krivu vanjsku politiku


Najnovija anketa o povjerenju američke javnosti u vanjsku politiku Sjedinjenih Država ukazuje da Amerikance najviše brine razmjerno loš imidž njihove zemlje u inozemstvu kao i njezina ovisnosti o uvoznoj nafti.

Organizacija Public Agenda anketira Amerikance o važnim međunarodnim pitanjima. Nedavna anketa pokazuje da osamdeset sedam posto ispitanika smatra da sama činjenica što 'ostatak svijeta negativno percepira Ameriku' predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Prethodne su ankete pokazale da Amerikance najviše brine situacija u Iraku te ilegalno useljavanje u Ameriku. Ruth Woden, predsjednica organizacije Public Agenda, kaže da se tim problemima sada pridružila i ovisnost o stranoj nafti.

Ruth Woden: "Pet godina nakon terorističkih napada od 11. rujna, osamdeset posto ispitanika smatra da je svijet, po njihovu zemlju, postao opasniji. 60 posto tvrdi da američka vanjska politika ide u krivom pravcu. 70 posto kaže da Sjedinjene Države ne čine dovoljno na planu jačanja svjetskog mira i napretka. Također, sve veći broj Amerikanaca smatra da ih ostatak svijeta doživljava kao arogantne."

Anketa sadrži i takozvani 'Indikator nelagode', koji mjeri razinu povjerenja američke javnosti u vanjsku politiku i položaj zemlje u svijetu. Na ljestvici od nula do 200, trenutni 'Indikator nelagode' iznosi 130 bodova.

Osnivač organizacije Public Agenda, Daniel Yankelovich, kaže da američku javnost najviše brinu Irak i ovisnost nacije o stranoj nafti. Ova dva pitanja političari više ne mogu ignorirati – kaže Yankelovich.

U odnosu na prethodnu anketu koju je organizacija Public Agenda provela u siječnju, u Sjedinjenim Državama jača zabrinutost u vezi američkih odnosa sa muslimanskim zemljama, kao i glede rasta islamskog ekstremizma.

XS
SM
MD
LG