Linkovi

SAD snažno podržava napore Hrvatske za ulazak u NATO


Sjedinjene Države snažno podržavaju Hrvatske napore za ulazak u NATO savez, glavna je poruka sastanka hrvatskog ministra obrane Berislava Rončevića i američkog mu kolege Donalda Rumsfelda u Pentagonu. Obje strane izrazile su zadovoljstvo sastankom koji je - kako je rekao hrvatski ministar obrane Berislav Rončević – dio redovitih godišnjih bilateralnih konzultacija.

Nakon polusatnog razgovora u američkom Ministarstvu obrane, Donald Rumfseld je mimo predviđenog protokola dao sljedeću izjavu: "Imamo odlične vojne odnose s Hrvatskom i u potpunosti podržavamo hrvatske aspiracije da postane članicom NATO saveza. Čast nam je bila ugostiti ministra i drago nam je da odlazi u Minnesotu na razgovore s predstavnicima tamošnje Nacionalne garde."

Ministar Rončević je rekao da je za hrvatsku stranu najvažnije to što je američki ministar obrane izrazio snažnu podršku Sjedinjenih Država hrvatskim integracijskim ambicijama kad je u pitanju NATO savez. Pitanje što vlada u Zagrebu može učiniti kako bi hrvatska javnost više podržala ulazak u NATO savez Rumsfeld je proslijedio svom kolegi koji je rekao: "Hrvatska vlada naručila je posebnu strategiju marketinškog pristupa NATO-u, punog pojašnjavanja što su to NATO vrijednosti i skidanja predrasuda o NATO-u. NATO nije rat u Iraku kako se često misli u hrvatskoj javnosti. NATO je sustav zajedničkih vrijednosti kojih Hrvatska želi biti punopravni član."

Ovaj sastanak treći je značajan događaj u Washingtonu u ovom tjednu kad su u pitanju hrvatsko-američka vojna suradnja i približavanje Hrvatske NATO savezu. Podsjetimo, u američkom Senatu predstavljen je prijedlog zakona u kojem se izražava podrška daljnjem proširenju NATO saveza te – kako stoji - pravovremenom primanju Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije u Sjevernoatlansku organizaciju…" U sklopu tog zakona Hrvatska bi mogla dobiti američku pomoć u vrijednosti od tri milijuna dolara. Američka je vlada, nadalje, ukinula zabranu vojne pomoći za Republiku Hrvatsku i 20 drugih zemalja, koja je bila na snazi od 2003. godine zbog odbijanja tih zemalja da potpišu Članak 98. o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević otputovao je iz Washingtona u Minnesotu gdje se obilježava obljetnica suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde te američke savezne države.

XS
SM
MD
LG