Linkovi

Vrijeme za zapadni Balkan da se okrene ekonomiji i budućnosti


Vrijeme je sazrijelo da se zapadni Balkan okrene ekonomiji i budućnosti – poruka je s washingtonske konferencije o ulaganjima u jugoistočnu Europu. Rješenje statusa Kosova i liberalizacija regionalne trgovine ključ su uspjeha, naglašavaju stručnjaci.

Neovisni think tank Centar za Strateške i Medjunarodne Studije organizirao je dvodnevnu konferenciju o ulaganjima u jugoistočnu Europu. Organizator Janusz Bugajski rekao je da je nakon 15 godina etničkih previranja, regija dovoljno sazrijela da se okrene budućnosti "Zapadni Balkan sada ima realne izglede da nadiđe političke neizvjesnosti koje su napredak čitave regije držali taocem".

Michael Mozur zamjenik je koordinatora Pakta stabilnosti. On kaže da veličina tržišta predstavlja bitan faktor pri odlučivanju gdje će investitor uložiti svoj novac. Svaka zemlja regije zasebno ne nudi veliko tržište, pa ga je stoga potrebno stvoriti. Mozur kaže da predstojeći Sporazum o slobodnoj trgovini predstavlja prekretnicu u liberalizaciji i otvaranju tržišta među zemljama jugoistične Europe. Sporazum će objediniti postojeća 32 bilateralna sporazuma medju državama regije. "Iako trebamo riješiti još neke ozbiljne probleme, uvjereni smo da će još ove godine biti potpisan jedan ambiciozan, inkluzivan i moderan regionalni trgovinski sporazum".

Christopher Hoh, direktor Ureda State Departmenta za Srednju i Južnu Europu izjavio je da je stabilnost preduvjet bilo kojeg ekonomskog razvoja. Nerješeni status Kosova nije samo politički, već je i ekonomski imperativ za integraciju južnoeuropskog tržišta, objašnjava Hoh. Trgovina predstavlja ključ za ekonomski napredak regije, kaže Hoh. "Ukoliko želite tržište učiniti privlačnim, morate shvatiti da će ulagači na vas gledati kao na jedno područje. Sporazum ne znači da želimo uspostaviti neku novu Jugoslaviju.

Sjedinjene su Države u zadnjih 15 godina uložile preko 4 milijarde dolara izravne pomoći u zemlje bivše Jugoslavije.

Visoka dužnosnica Ministarstva financija, Nancy Lee, izjavila je da s postojećih 5 posto gospodarskog rasta, jugoistočna Europa u ovom trenutku raste brže od Sjedinjenih Država i zapadne Europe. Učinkovito I brzo rješenje preostalih političkih problema, kao I liberalizacija trgovine dovest će do novog pogleda na budućnost Balkana, kaže Lee: "Ukoliko se riješi pitanje statusa Kosova, kao I pitanje ratnih zločina, za 12 mjeseci ćemo vidjeti jedan sasvim novi Balkan. Balkan čiji je poduzetnički duh konačno oslobođen, Balkan koji se integrira kako regionalno, tako I s ostatkom Europe".

Nancy Lee ističe da je zapadni Balkan na pravome putu u smislu provodjenja poslovnih reformi. Po nedavnom izvješću Svjetske Banke - Doing Business Report - jugoistična Europa pri samom je vrhu po intenzitetu provođenja poslovnih reformi.

XS
SM
MD
LG