Linkovi

Američki muslimani žale se na učestalu diskriminaciju i maltretiranje; hvale suradnju s policijom


Vijeće za američko-islamske odnose, američka ne-vladina organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava građana muslimanske vjere, tvrdi da je u posljednje dvije godine povećan broj pritužbi na diskriminaciju i zločine motivirane vjerskom mržnjom.

Istraživanje Vijeća za islamsko-američke odnose navodi gotovo dvije tisuće incidenata u 2004. i 2005. godini. Riječ je o nasilnim incidentima potaknutim predrasudama prema muslimanima, slučajevima diskriminacije kao i zločinima motiviranim mržnjom.

Direktor ove ne-vladine organizacije Nihad Awad kaže da broj incidenata u posljednjih pet godina, od rujna 2001. godine, kontinuirano raste: "Prema našim istraživanjima, rast takvih incidenata potaknut je negativnom i općom politički nabijenom klimom koja se iskazuje u protivljenju američkim muslimanima te islamu kao vjeri."

Istraživanje u 2005. godini bilježi 153 slučaja kaznenih djela motiviranih vjerskom mržnjom gdje su žrtve bili muslimani – rast od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U Sjedinjenim Državama, u kojima inače živi gotovo 300 milijuna ljudi, živi oko sedam milijuna muslimana.

Ibrahim Hooper, direktor odjela za odnose s javnošću Vijeća za američko-islamske odnose, navodi da je ovaj rast pospješen anti-islamskom retorikom na internetu kao i u popularnim radio kontakt-emisijama, na kojima slušatelji raspravljaju o politici.

U želji da se suprotstavi ovakvoj atmosferi, ova je organizacija objavila vlastitu fatwu koja osuđuje terorizam i ekstremizam. Dokument je podržalo više od 300 islamskih organizacija i udruga u Sjedinjenim Državama. Ibrahim Hooper kaže da je suradnja s policijom i Saveznim istražnim uredom, FBI, vrlo dobra: "Kad god prijavimo neki incident, oni ga vrlo podrobno istraže . Bilo da je riječ o vandalizmu na nekoj džamiji ili fizičkom napadu, policija vrlo dobro postupa. Treba im čestitati."

Ciljevi Vijeća za američko-islamske odnose su jačanje razumijevanja islama, promicanje dijaloga i zaštita građanskih sloboda – kroz promicanje pravde i razumijevanja među vjerama i etničkim zajednicama.

XS
SM
MD
LG